Как ще повлияе поскъпването на газа на битовите сметки, стоките и услугите?

Как ще повлияе поскъпването на газа на битовите сметки, стоките и услугите?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Процесът по ценообразуването на естествените монополни услуги винаги буди голям интерес, но той е свързан и с една чисто технократска система на ценообразуване, която се прилага в случая от енергийния регулатор. Конкретно за природния газ имаме такива периоди на ценообразуване на всеки 3 месеца, което се обуславя от договора между "Газпром" и "Булгаргаз", обществения доставчик в България, като в този договор, както също е широко известно, в ценообразуващата формула има значение какви са цените на петролни продукти и на петрола през последните тримесечия, както има и отражение, свързано с валутния риск понеже газът се купува в щатски долари, а пък потреблението в България, ценообразуването в български лева. Така че това са и ценообразуващите фактори, които "Булгаргаз" е изложил пред енергийния регулатор и които са заети предвид работната група, която подготвя това решение. Съответно предстои да видим дали тази промяна ще бъде гласувана по същия начин на 28 септември, когато на закрито заседание регулаторът трябва да вземе финално решение, каза доц. Атанас Георгиев, енергиен експерт, СУ "Св. Климент Охридски".

Цената на природния газ според договора ни с "Газпром" е обвързана с цената на петрола и когато поскъпва петролът, поскъпва и природният газ, като има едно деветмесечно отлагане, защото така е направена формулата, че се взимат котировките девет месеца назад и това омекотява скока на цената на природния газ. Много е важно да се отбележи, че имаше разследване на европейската комисия срещу газпром и според това разследване държавите, които са много зависими от "Газпром", каквато е и България от доставките на природен газ, има право да направи предоговаряне на всеки две години и вече са започнали такива разговори и е много важно както точно ще предоговорим. В смисъл държави като Германия, Полша и т.н. направиха преди такива предоговаряния и обвързаха техните договори за доставка от "Газпром" не само с цената на петрола, а и с котировки на спот пазари, т.е. по-реални цени, моментни стойности на големи хъбове, където се търгува природен газ, но техният опит не беше много положителен, защото примерно, спот пазарът изпреварва поскъпването спрямо нашите договорености, т.е. трябва наистина много внимателно и много експертно да се прецени какво точно ще предоговорим и какви нови условия, отбеляза Константин Стаменов, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Ясно е, че цените на природния газ у нас ще растат, още от 2016 година. Това не е нещо ново, както и г-н Стаменов отбеляза. Всичко, което виждаме, като регулиране и цени на природния газ, ние сме го видели предните девет месеца, т.е. ние можем да се подготвим за това, друг е въпросът, че очевидно няма какво да се направи, тъй като това са вече заявени количества. по-големият проблем според мен е, че от една страна регулаторът има известна гъвкавост при определяне на цените и всъщност в момента увеличението е по-скоро по-високо, тъй като то трябва да компенсира и предни увеличения, които не се случиха в пълен размер. Естествено в други периоди регулаторът се възползва от тази гъвкавост, за да може да задържи малко ръста на цените - това го видяхме през първото тримесечие. Основният проблем е, че няма алтернативи на доставките от "Газпром", подчерта Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика.


Цялата тази паника, която се случва в момента, не е обвързана и не влияе на пазара на храни. Имахме един изходящ тренд от порядъка на 4 месеца на индекса на световните цени на храните. Към момента имаме леко възходящ с 1 пункт, това е съвсем леко. Ще видим как ще се получи показателят в края на септември. Аз лично не очаквам никакъв драматизъм, даже имахме спад на цената на пшеницата. Последната седмица отчитаме едно покритие от 11% на Чикаго, което неминуемо ще дойде. Към момента има една паника, която повлия на пазара. Имаме едни 3-4%, които са чиста спекулация в следствие на паниката, на многото приказки излишни. Пазарът е много силно конкурентен, той не се поддава на този тип паника, тя минава за около 7-8 дена и влизаме в тенденция. Последните седем години имаме едно равномерно поведение на пазара на храни, категоричен бе Владимир Иванов, предс. на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.


Инфлацията в България не се мери с тази малка потребителска кошница от 30 стоки. Тя се мери с индекса на потребителските цени. Индексът на потребителските цени за миналия месец е с най-високото си ниво след кризата 2008 г. Ако говорим за поскъпването на цената на природния газ, окей, тя сега е 14 %, след заседанието на КЕВР днес Иван Иванов каза, че тя ще е 8% реално за крайните потребители. Ако вземем предишните увеличения от януари, от април, от юни, кумулативният ръст е над 20% и тези 8% днес са върху онези 7,33 от юни, а онези 7,33 от юни са върху онези 2,7 от април. Към края на тази година ще има може би още едно увеличение. Ако съберем числата накрая кумулативно ще се окаже едно доста сериозно число, което аз мисля, че в икономиката това се нарича инфлация на предлагането и не искам да всявам някаква паника, просто инфлацията минава своите умерени равнища от 2-3%, каза Любослав Костов, Институт за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад