Как ще завърши сагата с пенсионните фондове? Референдум – 20.01.2015

Как ще завърши сагата с пенсионните фондове? Референдум – 20.01.2015
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в Референдум:

Как ще завърши сагата с пенсионните фондове? Добре ли се управляват? Какъв да е размерът на осигурителните вноски? Трябват ли законодателни промени, за да се стартира пенсионната реформа? И ще се стигне ли до политически консенсус по темата?

Тази вечер в предаването „Референдум“ "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи така: „В момента се обсъждат две идеи за внасяне на пенсионни осигуровки. Вие лично кой бихте предпочели – пенсионните осигуровки да се внасят изцяло в НОИ, или една част да се внасят в НОИ, а други - в частен пенсионен фонд“.

Участници в дискусията: Диана Йорданова – депутат от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси, Румен Гечев – депутат от БСП лява България, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси, Хасан Адемов – депутат от ДПС, председател на Комисията по труда и социалната политика, Гроздан Караджов - депутат от ПГ на „Реформаторски блок”, Димитър Байрактаров – депутат от ПГ на „Патриотичен фронт”, Мариана Тодорова – депутат от ПГ на АБВ.

Диана Йорданова„Ние дадохме право на хората да изберат къде желаят да постъпват техните пари. И напук на всички твърдения, че един млад човек не може да прецени и да направи информиран избор, виждаме, че младите хора имат мнение и то доста показателно в тази посока“, заяви Диана Йорданова.

Румен Гечев„Сегашната ситуация е такава, че на практика мандатоносителят ГЕРБ стопира собствения си закон“, смята Румен Гечев. „Няма никакво съмнение, че управляващите искаха да облекчат натиска върху бюджета и да осигурят бюджетни приходи, с които да разполагат преди местните избори 2015 г., отклонявайки част от средствата от частните пенсионни фондове“, обясни той.

Хасан АдемовСпоред Хасан Адемов има принципна разлика между солидарния стълб в Националния осигурителен институт и частните пенсионни фондове. Чрез солидарния стълб сега работещите издържат пенсионерите. „Сегашните осигурителни вноски, които постъпват в НОИ чрез НАП, заедно с това, което добавя държавният бюджет, оформят размера на сегашните пенсионери“, подчерта той. Частните пенсионни фондове са изградени на съвършено различен принцип – там принципът е капиталов, вноските са дефинирани – ясно е какви са осигурителните вноски, но не е ясен размерът на пенсията, която ще се получава, допълни Адемов.

КараджовГроздан Караджов се обяви против варианта парите, събрани в частните пенсионни фондове, да се евакуират от там. „Дали това да стане чрез директна норма, която да ги насочи към НОИ, или през някакви насърчителни механизми, това ще е до голяма степен национализиране на тези средства и би било голямата щета“, обясни Караджов.

Байрактаров„Не може да се правят промени в пенсионната система в 12 без 5 и на коляно“, заяви Димитър Байрактаров. Поради тази причина Патриотичният фронт гласува против този законопроект и промяната на кодекса за социално осигуряване. Той подчерта, че няма съмнение, че фондовете се управляват добре. „Всеки, който разбира от тази материя, по всяко време може да провери как се управляват, каква е доходността“, обясни Байрактаров.

Мариана ТодороваМариана Тодорова посочи, че частните професионални пенсионни фондове са свръх регулирани. „Портфейлът на частните професионални пенсионни фондове е диверсифициран, той не може да бъде рисков само заради един от инструментите, но има много други рискове, които се крият и обществото трябва да е наясно, трябва да е прозрачно как те са управлявани и могат ли да осигурят втората пенсия и лоялни ли са те към своите клиенти“, заяви тя.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад