Как трябва да се модернизира българската армия?

Как трябва да се модернизира българската армия?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Владимир Тошев се обяви за модернизиране на армията като се поддържа и старото въоръжение. Той изрази съжаление, че този процес е дълъг и изисква средства. Подкрепяйки вота на хората, отговорили на първия въпрос в допитването, депутатът от ГЕРБ подчерта, че старото въоръжение също трябва да се поддържа, тъй като трябва да „поддържаме доста способности в мирно време“ съгласно договорености с НАТО и задачите, които БА изпълнява в България. Тошев призова да се разграничава модернизация от ремонт на въоръженията, защото това, което се извършва с техниката ни сега, е ремонт. "Няма как да се модернизира съветското въоръжение, с което разполагаме към момента до натовските стандарти".

Петър Витанов: „Стремежът към военно превъзходство през хилядолетията е карал държавите да влагат средства за въоръжения, за да могат да постигат и технологично надмощие над противника. Модернизацията всъщност е поддържането на определено количество и качество на въоръжение и личен състав, което дава отбранителна достатъчност на държавите и да неутрализира всички военни рискове.“ Витанов изрази лично мнение, че България не е в състояние на отбранителна достатъчност.

Доц. Милен Михов е на мнение, че достатъчно подробно и сериозно в обществото се говори за състоянието на Българската армия. Според него министър Каракачанов е направил така, че приоритет на военното министерство да бъде закупуването на нова и то на нова бойна техника, а не на спомагателна. МО правилно се насочва към приоритет за закупуване и поддържане на бойна техника. Михов даде пример със самолетите СУ-25 на парада на 6 май, нито един от които не е бил във въздуха преди Нова година. Сега, по думите му, армията разполага с определен брой самолети и целта е цялата щурмова авиация да бъде вдигната във въздуха и това е мощно оръжие за поддръжка на на сухопътните войски.

Генерал Симеон Симеонов изтъкна, че закупуването на нова техника предопределя първоначално по-голям финансов ресурс, но впоследствие по-дълги години експлоатация на тази техника и икономиите ще се реализират във времето...

„Докато старата техника, ако се модернизира, жизненият цикъл остава ограничен в рамките на конкретната техника.“ Симеонов репликира колегата си Михов като отбеляза, че наред със закупуването на транспортната техника – самолети и вертолети – са били сключвани договори за гарантирано обслужване на МИГ 29 и 16 самолета са били с удължен ресурс на двигателите и на конструкцията. Целта е била да се започне модернизация и закупуване на нов вид техника.

Андон Дончев изрази позицията на своята партия, че въоръжаването не трябва да бъде приоритет на България в момента, защото България има по-тежки проблеми за решаване, в частност демографската криза и емиграцията. Затова Дончев смята, че усилията на политиците трябва да бъдат насочени към връщането на емигрантите ни от чужбина.
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад