Какъв ще е ефектът от пенсионната реформа

Какъв ще е ефектът от пенсионната реформа
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Подкрепяте ли ограничаването на възможността за ранно пенсиониране в силовите министерства като мярка за стабилизиране на пенсионната система“. Това бе основният въпрос, по който предаването „Референдум“ тества обществените нагласи тази вечер. Участници в дискусията: Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, проф. Любомир Стефанов, заместник-ръководител на катедра „Човешки ресурси и социална защита" в Университета за национално и световно стопанство, Лъчезар Богданов, икономист от "Индъстри Уоч", Димитър Бранков – зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), икономистът Мика Зайкова.

Валентин ПоповСиндикалната федерация на служителите в МВР приема идеята военни и полицаи да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, но с някои уговорки, каза Валентин Попов. В края на седмицата този въпрос ще бъде обсъждан между ръководството на МВР и синдикалните организации, поясни той. Попов е категоричен, че не служителите в МВР натоварват пенсионната система.

Лъзчезар БогдановСпоред Лъчезар Богданов има огромен брой хора, които намират начин да се пенсионират по-рано. „За последните години хората се пенсионират средно на 56 години. Около половината от ново отпуснатите пенсии са на хора до 59 години“, посочи той. „Факт е, че имаме проблем с това, че твърде много хора твърде рано се пенсионират", каза той, като допълни, че вече сме в ситуация, в която на трима пенсионери има само четири работещи. Съвсем скоро ще станат едно към едно, което далеч не е устойчиво, разясни икономистът.

Стефанов„Осигуряването на хората в силовите ведомства е част от един общ компенсационен пакет, който предлага държавата на хората, работещи в тези ключови сфери“, каза проф. Любомир Стефанов. Според него най-удачното решение е в силовите ведомства да се създаде отделен пенсионен фонд, който ще се финансира изцяло от държавата. Такава практика има и в други страни. „Това ще промени разбирането, а и самото финансиране на средствата за общия компенсационен пакет на заетите във въоръжените сили и в МВР“, подчерта проф. Стефанов.

Бранков„Ние търсим адекватен размер на пенсиите. Втората цел е постигане на финансова устойчивост“, заяви Димитър Бранков. „Ние се нуждаем от пенсионна система, която ще бъде положителен фактор на общественото ни развитие, пенсионна система, която ще създаде условия за растеж, дългосрочен, с високи темпове и създаващо условия за работни места и за ръст на доходите“, добави той, като посочи, че вече едно осигурено лице на пълен работен ден осигурява един пенсионер в страната.

Зайкова„Проблемите на ранното пенсиониране трябва да бъдат анализирани дълбоко“, подчерта Мика Зайкова. Според нея проблемът на пенсионирането в силовите ведомства е във вноските. „Нека министърът като техен работодател да плаща техните осигуровки всеки месец“, предложи тя. По думите й 26 години нито едно правителство няма цялостна визия за политика по доходите, а именно доходите пълнят осигурителната система. „Нямаме реорганизиран пазар на труда, нямаме реформа в образованието, да не говорим за икономиката, която е база на всичко“, посочи Зайкова.

НейковИван Нейков определи предложението на проф. Стефанов за отделен пенсионен фонд в силовите ведомства като улица без изход. „Ние имаме такъв опит. Опитът е с учителския пенсионен фонд. Създадохме го 2000 г. и този фонд съществува и в момента. Той породи огромно желание и други групи от трудещи се да имат фондове. Ние ще излезем от една ситуация, към която другите се стремят, т.е. да имаме единен фонд. В резултат на което ще загубим отново солидарността“, каза Нейков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад