Какъв ще е ефектът от излизането на Великобритания от ЕС?

Какъв ще е ефектът от излизането на Великобритания от ЕС?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В този брой на предаването:

Какъв ефект ще има излизането на Великобритания от ЕС? Какъв сигнал се даде към света? Ще стартират ли още кризисни процеси? Какви ще са последствията за икономиките на страните членки на общността?

В дискусия участваха политолозите Огнян Минчев, Димитър Димитров, Антоний Тодоров, Татяна Буруджиева и икономиста Петър Ганев от ИПИ.

Огнян МинчевДоц. Огнян Минчев, политолог: В условията на Великобритания референдумът ще бъде уважен, след като имат легитимацията на референдума за напускане на ЕС, в Лондон имат всичкото време на света да договарят максимално благоприятни условия за начина, по който това напускане ще стане, докато от другата страна ЕС няма време, той трябва да се заеме със своите кризи, със своите проблеми и от тази гледна точка протакането, за което се очевидно готвят в Лондон, не е в интерес на Брюксел, нито на страните членки на ЕС.

Татяна БуруджиеваДоц. Татяна Буруджиева, политолог: Великобритания може да бави задействането на чл.50 от Лисабонския договор, тя няма как да не го задейства и според мен като партньор в международните отношения Великобритания само ще губи от това безкрайно протакане. Колкото повече протакат от Лондон, толкова по-драстични ще бъдат позициите на Брюксел.

Димитър ДимитровДимитър Димитров, политолог: Не мисля, че може да се проведе втори референдум с въпроса да напуснем или да останем в ЕС. Истина е, че за момента не е ясно кога ще започнат преговорите, кой ще ги води, кой ще е министър-председател на Великобритания, кой ще оглави опозицията, самата бъркотия в английската политика допълнително се усложнява от това, че Шотландия изглежда напълно готова да предприеме някакви действия, но не е съвсем ясно дали ще има партньор, ЕС със сигурност ще се въздържа от комуникация с потенциални отцепници, защото на опашката са Каталония, Валония и т.н. Няма вероятно да започнат преговори до началото на есента, тъй като Дейвид Камерън е дал ориентировъчна дата за своето напускане 2 септември, не е съвсем ясно дали след това няма да предизвикат предсрочни избори, с които да се избере този министър-председател, който ще създаде този екип, който ще договаря условията за Брексит.

Антоний ТодоровПроф. Антоний Тодоров, политолог: Европа няма време за губене, в същото време Великобритания не иска да бърза - това е предизвикателството, това е съвършено ново и нито във Великобритания, нито в ЕС знаят какво да направят, защото досега политическата класа е внушавала на своите граждани, че знае много добре накъде води страните, Европа и накъде трябва да се върви. Сега виждаме една съвършена неяснота. Разбира се, че това бавене е малко жалък театър, защото поне от страна на тези, които апелираха за Брексит, би трябвало да има повече решителност. Нищо подобно не се вижда - дори основните фигури - Борис Джонсън почва да прави крачка назад. Трудно ми е да кажа накъде ще тръгнат нещата, чл.50 може да стане само по инициатива и желание на една от страните членки, няма как да се случи по инициатива на оставащите. Не могат да бъдат изгонени британците, но същевременно тази неяснота създава големи затруднения най-вече на ЕС. Формално юридическият статут на Великобритания не се е променил, но тази неяснота поражда още много повече неясноти, така че британското правителство - сегашно или бъдещо, трябва по-категорично да вземе решение задейства ли чл.50 или не.

Петър ГаневПетър Ганев, икономист: Не мисля, че е уважително да кажем, че стана гаф, те сбъркаха и едва ли не да им се смеем или да видим как сега ще оправят гафа. Може би има хора, които съжаляват, може би има хора, които не са знаели какво е ЕС, може би има 100 човека, които искат да си сменят вота. Но има огромна маса от хора, която е гласувала, голяма част от тях съзнателно, за напускане. Не е толкова лесно да кажем протакат. Вотът беше в четвъртък, днес е вторник, парламентът трябва да вземе решение, рано е да говорим за протакане, нормално е да има процедури. А колкото до това дали някой протака, за да предоговори нещо, което е по-добро - това е невъзможно. Преговорите започват след активиране на чл.50, преди да се активира, никой нищо не може да предоговаря, затова Камерън няма да присъства на утрешната закуска, тъй като ще се обсъжда този въпрос. Трябва да решат вътрешно, имайки предвид какво става в парламента, какво ще прави Шотландия - дали напускат, да уведомят ЕС и да преговарят напускането, не нещо друго, като срокът индикативно в Договора от Лисабон е 2 години.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад