Каква трябва да бъде ролята на държавата при структуроопределящи предприятия?

Каква трябва да бъде ролята на държавата при структуроопределящи предприятия?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За Билян Балев е възможно по настояване на българската държава сделката да бъде спряна.

Ще бъде подписан и договор с клауза, че арбитражът по тази сделка ще е в лондонския съд. Но това няма нищо общо с възможността и механизмите, по които държавата да реагира в случаите, в които подобно предприятие бъде застрашено от гледна точка на бъдещия собственик и отговорностите, които той ще носи по отношение на огромна маса потребители, каза той.

И Евгений Кънев потвърди, че сделката може да бъде спряна.

Мисля, че сделката върви към разваляне. Вероятно междувременно политическият риск е нараснал по отношение на банките, които предварително са дали съгласие да я финансират. От друга страна все още КЗК или някакъв друг регулатор не са сезирани за тази сделка. Не се знае тяхното мнение по въпроса... Създава се илюзията, че всичко зависи от друга държава и едва ли не от България нищо не зависи, подчерта икономистът.

Според Александър Трифонов сделката може и да се спре, и да не се спре.

Не може да бъде развалена, ако ние си затворим очите или има някакви ангажименти към тази сделка, които са поети от страна на правителството. От друга страна, преносът на електрическа енергия касае обектите, засягащи националната сигурност. Ако се обосновем, че преносът е обект на национална сигурност, можем да прекратим сделката, каза финансовият консултант.

Има механизми да се въздейства, увери и Румен Радев.

Целият създал се шум, притесненията накъде може да еволюира тази сделка и впоследствие под какъв контрол, с какви санкции би се случвал чисто икономическият модел на тези дружества, е сериозен аргумент да се предполага, че подобна сделка може и да не се случи, коментира той.

Николай Ценков заяви, че участието на българската държава в стопанския живот показва, че тя няма капацитет.

Затова призивите за национализация са нелепи. Чрез своите данъци нямам никакво желание да ставам съдружник на госпожа Върбакова, категоричен беше юристът.

"Според Вас, когато става въпрос за структуроопределящи предприятия, каква трябва да бъде ролята на държава - да контролира и регулира или да притежава собственост от тях?" Това беше основният въпрос на "Алфа рисърч", с който тества обществените нагласи.

На въпрос дали държавата ще защити интересите на потребителите в сделката за ЧЕЗ 37,5% от запитаните отговарят с "да", 60,3 на сто считат, че това е няма да стане, а без мнение са 2,2%.

Екипът на предаването заедно с "Алфа рисърч" тества общественото мнение и по станалия така актуален въпрос за самоотбраната след случая с д-р Димитров, който застреля крадец. 72% от запитаните искат повече права при неизбежна отбрана, 26,7 на сто настояват да не разширяват тези права, за да не стигат до повече жертви, а 1,3 са без мнение.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад