Посланията и знаците на политиците за изтеклата половин година

Посланията и знаците на политиците за изтеклата половин година
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в предаването „Референдум“ „Алфа Рисърч” тества обществените нагласи с въпроса: „Като успешен или неуспешен оценявате изминалия политически сезон?“.

В дискусията взеха участие: политолозите проф. Антоний Гълъбов и доц. Антоний Тодоров, социологът Марчела Абрашева, журналистът Петко Георгиев, публицистът Иван Стамболов – Сула, специалистът по политически маркетинг и пиар Арман Бабикян.

ПолитологНай-вероятно си струва да има референдум само с един въпрос, каза Антоний Гълъбов. Той смята, че аргументите „против“ изпревариха аргументите „за“. "В крайна сметка се предпоставиха някакви резултати, които все още не съществуват. Нямаше спор по същество – трябва ли наистина българските граждани да се произнесат по тези въпроси, а директно се влезе към това какво ще стане, ако хората гласуват еди-как си. Това е проблемът, а не броят на въпросите", подчерта Гълъбов.

АнтонийАнтоний Тодоров заяви, че не си е представял, че парламентът ще отхвърли два от общо трите въпроса за референдум. „Мислех, че и трите въпроса по някакъв начин ще минат с някакво мнозинство и ще бъдат предложени на публиката. Честно казано смятам, че единственият понятен въпрос за публиката е въпросът за задължителното гласуване, защото там „да“ или „не“ значи точно определено нещо. Другите въпроси трябваше да бъдат сериозно преформулирани. Но така оставен – третият въпрос изглежда най-маргиналният“, коментира Антоний Тодоров. Той не вижда смисъл да се прави референдум само с един въпрос, който, по думите му, не е ясно формулиран.

ГеоргиевПарламентът се бламира сам себе си, заяви журналистът Петко Георгиев. „По цял свят политическата класа се чуди как да ангажира повече гражданите във вземането на решения. Върви електронно участие във формирането на законодателството, във вземането на ключови решения в националната, местната политика. Нашите хора се чудят как да се отдалечат от участието на гражданите във властта“, каза той.

МарчелаМарчела Абрашева се съгласи с твърдението на Петко Георгиев. "Няма никакво съмнение, че голяма част от българите се надяваха и вероятно все още се надяват най-малкото да бъдат питани - как да бъде реформирана политическата система", посочи тя. И според нея най-понятен от трите въпроса е този за задължителното гласуване. По въпроса за мажоритарното и електронното гласуване най-малкото има различни мнения, обясни Абрашева.

Стамболов"Към референдумите винаги трябва да се подхожда по много внимателен начин, защото самите те са бомба със закъснител", каза публицистът Иван Стамболов – Сула. Хората не трябва да бъдат питани за неща, на които не са способни да отговорят, коментира той. По думите му гласуването в парламента за какъвто и да е въпрос за референдум трябва да е 100 %.

БабикянМного внимателно трябва да подхождаме към инструмента референдум, съгласи се с тезата на Иван Стамболов специалистът по политически маркетинг и пиар Арман Бабикян. Някой проведе ли референдум за влизането ни в НАТО и ЕС, попита той.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад