Какво ще последва след оставката на кабинета?

Какво ще последва след оставката на кабинета?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването:

Какво ще последва след оставката на кабинета? Ще се сформира ли нов в рамките на този парламент или ще се стигне до служебно правителство? Необходими ли са спешни промени на избирателната система преди провеждането на нови избори?

След като повече от месец студиото на "Референдум" беше територия на изборни политически дискусии, днес думата имат политолозите. С тях ще анализираме действията на партиите след резултатите от президентските избори, възможните сценарии и възможните решения. "Алфа Рисърч" ще тества и обществените нагласи тази вечер с въпроса какви са очакванията Ви за развитието на страната в близко бъдеще. Ще видите и още данни от допитвания, направени специално за това издание на предаването.

Гости в студиото на "Референдум" тази вечер бяха политолозите Първан Симеонов, политолог, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл Болкан", Тома Биков, политолог от Института за дясна политика, съветник на вицепремиера по коалиционните въпроси в оставка, Калоян Методиев, преподавател по политически науки в Югозападния университет, Димитър Димитров, преподавател по избирателни системи и електорална социология в Софийски университет, доц. Александър Маринов, политически анализатор, преподавател в Софийски университет, Кирил Аврамов, зам.-ректор на Нов български университет, преподавател в катедра "Политически науки".

vlcsnap-2016-11-15-21h11m09s134Първан Симеонов не изключи възможността да има нов кабинет в рамките на този парламент, но той каза, че не вижда кой би имал полза от подобно решение, тъй като това би била политическа агония. По думите му в момента ГЕРБ трябва да бърза с новите избори, за да запази максимално политическия капитал, който има, да катапултира навреме, както направиха през 2013 г. Новите играчи също трябва да бързат максимално, за да запазят инерцията. Опозицията, която спечели президентските избори, трябва да бърза максимално, за да може да превърне личния резултат на ген. Радев в по-голяма степен в партиен резултат. В момента всички имат полза от по-бързи избори, каза той и прогнозира, че това ще бъде инстинктът на цялата политическа прослойка през следващите няколко месеца.

vlcsnap-2016-11-15-21h11m38s170Тома Биков посочи, че от Конституцията процедурно е начертан някакъв път, който ще продължи вероятно до края на март, началото или средата на април, но всичко останало е въпрос на хипотези. Сега в страната имаме промяна, каза той и изрази надежда тази промяна да доведе до добро, а не до спирала от политически кризи, които да поставят под въпрос всички спектри на обществения живот в България. "Дано и политическите и политическите лидери, и българското общество да проявят достатъчно хладнокръвие в тези наистина тежки дни, които ни очакват, за да можем да се върнем към стабилността в някакъв момент - възможно най-скоро."

vlcsnap-2016-11-15-21h12m41s174Според Калоян Методиев никой не знае какви дни ни очакват. При всички случаи ни предстоят интересни времена, динамична от страна на политически събития зима. "Надявам се около април да се проведат едни избори, които да се проведат по честен начин, спокойно, без истерии." Хубаво е в тази суматоха през зимните месеци да се намерят политици в България, защото "виждаме, че сред тях има и доста истерици, да се намерят политици, които да са спокойни, да играят ролята на котва за политическата система, за страната и да ни преведат през тази зима без някакви драматични събития."

vlcsnap-2016-11-15-21h13m51s200Димитър Димитров заяви, че не е реално да се очаква сформирането на кабинет в рамките на този парламент, при условие, че никой не е заявил желание да управлява. Базовият вариант, който се търси е старият и новият президент да съгласуват някакъв вариант на служебно правителство, за да не се налага да имаме две служебни правителства. "Ако те съгласуват състава, при встъпването си в длъжност новият президент ще определи датата на изборите, което вече ще бъде в негови правомощия. Такова правомощие - три месеца преди изтичане на мандата, сегашният президент няма."

vlcsnap-2016-11-15-21h14m19s247Доц. Александър Маринов поясни, че броят на служебните кабинети зависи от резултата от консултациите между все още действащия и бъдещия президент. Ако до 22 януари бъде излъчено служебно правителство, то ще действа в необичайна обстановка - при работещ парламент. "И много лесно това служебно правителство може да се превърне в боксова круша. В този смисъл би трябвало да има не само джентълменско споразумение между господата Плевнелиев и Радев, а трябва да има известна яснота на политическите партии, представени в парламента, как ще се отнасят към това служебно правителство, докато действа парламентът." Има вариант да има едно кратко програмно правителство, което да приеме промени в изборното законодателство.

vlcsnap-2016-11-15-21h15m29s181Кирил Аврамов подчерта, че се намираме в една територия, в която все повече ще си говорим за популизма като идеология. Вляво и вдясно това означава, че имаме нативизъм, авторитаризъм, шовинизъм от една страна, а от другата - общо взето някакви леви нотки, но отново звучащи по подобен начин. Оказва се, че суверенът показа голям червен картон на картелиралите се елити в тези картелни партии, които не желаят да се съобразяват със своите избиратели. В момента имаме нужда от силно лидерство, което да очертава визионерство, а такова в ЕС не виждаме, в България пък виждаме много повече резки движения, отколкото сме очаквали.

Вижте видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад