Какво свърши 44-то НС от началото на работата си до днес?

Какво свърши 44-то НС от началото на работата си до днес?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основната тема на предаването ни е равносметка за трите месеца работа на този парламент. Няма как обаче днес да подминем и темата за насилието и саморазправата. За пореден ден инцидент - колегата ни Иво Никодимов бмеше нападнат от трима неизвестни в центъра на София на метри от спирка на тролей. Без никаква причина, без да казват и дума, те го пребиват. Иво в момента е в болница. Въпросите обаче са много и те остават засега без отговор. Какво трябва да се случи, за да спре усещането за безконтролна и ненаказвана агресия? Усещат ли политиците кои са темите на обществото?

В студиото на "Референдум" бяха зам.-председателите на Народното събрание и на политическите групи в парламента. С тях разговаряхме за рекордния брой отнети депутатски имунитети и за ефективността на временните комисии, както и какво от обещаното успяха да изпълнят депутатите. "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи с въпроса "Как оценявате работата на Народното събрание?" Данните от още допитвания, направени специално за предаването ни тази вечер бяха коментирани в студиото.

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС, ГЕРБ: Като граждани ние остро осъждаме актовете на насилие и аз призовавам компетентните органи да направят всичко възможно час по-скоро да открият извършителите. Ние като общество обаче също трябва да се включим активно в намирането на такива хора и сигнализирането на такива агресори, защото без помощта на всички нас, полицията няма как да си свърши работата. Важно е да обърнем внимание и на възпитанието на децата си още в най-ранна възраст.

Валери Жаблянов, зам.-председател на НС, "БСП за България": Иво Никодимов е станал жертва на едно състояние на нашето общество, към което ние се движим от много време. То се дължи на проповядваното вече десетилетия верую на оцеляването, въпреки всички останали. Това е тържество на социалния егоизъм. Това е синтезиран израз на липсата на елементарна човещина, останала в нашето общество и на липсата на социална солидарност. Това е процес на постоянно озлобление на хората едни срещу други. Необходима е цялостна промяна на поведението на обществените фактори.

Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на "Обединените патриоти": Насилието е израз на един болен социум, който няма интегрираща идея и няма чувство за солидарност. Мисля, че това е голямото предизвикателство пред политиците да покажат, че имат цели, които могат да обединяват. Ценностите, които системно бяха изкоренявани през годините, сега дават своите зли плодове. Истината е, че трябва да има мобилизация на цялото общество, за да се справим с проблема. Всички сме част от решението и трябва да поемем отговорността.

Нигяр Джафер, зам.-председател на НС от ДПС: Агресията, настървяването на всяка цена да се докаже, че някой е по-силен от другия, става все по-симптоматично за обществото ни. Това е симптом на една много тежка диагноза. Въпросът е, доколко политиците с поведението си са дали пример за всичко това. Ценностите са объркани. Ясно е, че нещо не е наред. Когато от парламентарната трибуна се лее език на омразата, когато има разделение, когато от думите лъха такава агресия, от противопоставянето на всяка цена - това е пример и за обществото, пример за всички вандали, които проявяват най-животинското и първичното в себе си.

Кръстина Таскова, зам.-председател на ПГ на ПП "Воля": За нас проблемът е, че политиците вървят след проблема. Има липса на върховенството на закона, оттам идват и всички проблеми. Не можем да виним обществото, че е нетърпимо. То трябва да е нетърпимо.Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад