Кербала

По действителен случай от войната в ИракВоенна драма

Държава: Полша, България
Година: 2015
Времетраене: 115 минути
За продукцията

Режисьор: Кшищоф Лукашевич

В ролите: Вартоломей Топа, Христо Шопов, Антони Круликовски, Атеер Адел, Томас Шухардт, Лешех Лихота, Александър Сано и др.

Полско-българската продукция на режисьора Кшищов Лукашевич "Кербала" представя художествен поглед към героичната отбрана на кметството в града от 80 български и полски бойци, изпратени в Ирак през 2004 г. През 4-дневната мисия войниците успяват да удържат атаките на стотици шиитски екстремисти срещу градския съвет в Кербала - седалище на местните власти и полицията.

3 април 2004 г., Ирак. Започва въстание на шиитските екстремисти. Т.нар. "Армия на Махди" удря едновременно по няколко града. В центъра на Кербала, при кметството, е една от най-жестоките битки. Сградата се отбранява от 40 полски и 40 български бойци. Срещу тях - стотици бунтовници. Екстремистите стрелят с автомати, гранатомети и оръдия, а най-големият страх на бойците от контингента е да не им свършат мунициите. Сражението продължава цяла нощ, убити са между 80 и 100 бунтовници. Българи и поляци използват телата на мъртвите врагове за щитове. В цялата схватка леко ранен в лявото рамо е само един български войник - редник Ненко Петков Котов.

В полската военна история след края на Втората световна война се смята, че битката пред кметството в Кербала по време на войната в Ирак е една от най-труднитe схватки за бойците от Полша и България: “Филмът иде да покаже, че не само историята на Първата и Втората световна война имат своите герои. Много бойци, които сега живеят някъде сред нас, също заслужават това звание. Иде да покаже, че през 2004-та в Ирак с минимално въоръжение извършихме нещо, което много специалисти биха счели за невъзможно. Ние го извършихме с харизма, мъжество и решителност.” Подп. Гжегож Каличак от 17-а Великополска механизирана бригада, ръководил отбраната на кметството в Кербала през 2004г.