Кеймбридж

Къде е изключението - в образованието или в отношениетоДокументален филм

Държава: България
Година: 2015
Времетраене: 64 минути
За продукцията

Сценарий: Асен Владимиров

Режисьор: Елдора Трайкова

Оператор: Емил Христов

Продуцент: Про Филм - Асен Владимиров

Една година от живота в село Долни Цибър

Северозападна България е най-бедният район в цяла Европа. Но точно там, на брега на Дунав, в село Долни Цибър се наблюдава културен феномен - 90% от жителите са роми със сериозен и реален стремеж към образование, заради което селото получава прозвището "Ромския Кеймбридж".

Пенсионери, деца, родители - всички учат и искат да учат, знаят и за Харвард и са убедени, че най-важно е образованието. Учат за себе си, "от никого нищо не очакват" , наясно са с пропагандата и не гласуват, защото не искат да бъдат "употребени" и "купени с кебапчета". Иначе някои политици ги наобикалят, но проблемите в района са стари и тежки.

Както се казва "във вода гази, жаден ходи". Живеят на Дунава, но сами си вадят водата с помпи, а тя е замърсена и масово страдат от болести. Въпреки това не се предават. Домовете им са скромни, но чисти и уютни. Почти всички са евангелисти, ходят редовно на църква, пасторът им дава утеха с проповеди за доброто и лошото.

Учат английски език с 25-годишния Анатолий, който е от смесен произход. Той живее във Вълчидрън и от пет години пътува по 18 км на ден, за да преподава в Долни Цибър.

Въпреки недоумението на ромите, че е образован и може да замине, той не мисли за друго, защото така му е добре. Много от местните са заминали в чужбина заради препитанието, но най-вече заради расовите предразсъдъците.

Подобно е и отношението към филма, когато на прожекции се обръщат към режисьора с въпросите: "Защо ни показваш изключението? Всички знаем, че те крадат. Какво ни разказваш за някакви ученолюбиви ромчета?"...Отговорите са в културата, която не се носи в папки и документи...

Интервю с Елдора Трайкова: "Да постигнеш Харвард, не защото си ром!" |Маргиналия

Безплатна прожекция на филма

Безплатна прожекция на филма "Кеймбридж" на Елдора Трайкова| Добро утро с БНТ2

Златен ритон ’15 – Наградата на град Пловдив

Акценти