Хлапето

Вратата на щастливия край: "Помни, че си се смял, че си плакал, а сега сънувай..."

Държава: САЩ
Година: 1921
Времетраене: 58 минути
Хлапето
За продукцията

Драма

Сценарист и режисьор: Чарлз Чаплин

Музика: Чарлз Чаплин

В ролите: Чарли Чаплин, Една Първиънс, Карл Милър, Джаки Куган, Мей Уайт, Том Уилсън, Хенри Бергман, Чарлз Райснер, Реймънд Лий, Лилита Макмъри, Едит Уилсън, Нели Блай Бейкър, Албърт Остин

Най-съвършеният и най-личният според ценителите, "Хлапето" е първият пълнометражен филм на режисьора Чарлз Чаплин /продуцент и композитор/. Гениалният актьор от нямото черно-бяло кино, може да изиграе всички персонажи в един сюжет и среща своя най-добър партньор - хлапето Джаки Кугън, талантлив син на танцьорка. 5-годишното момче невероятно импровизира всичко, което му се подаде на нивото на самия Чаплин.

Идеята за сценария е в тон с преживяна лична драма - през 1919 Чаплин е загубил току-що роден син от несполучлив брак с актрисата Милдред Харис. Чаплин пише история, започва снимки и въпреки финансовите трудности успява да завърши "Хлапето" - най-гледаният филм в богатата авторска колекция на Джентълмена - Скитник. /Оригиналното заглавие е било "Бездомникът"./

Сюжетът

Скитник намира изоставено бебе с бележка. Не много убеден, го взима със себе си. Отглежда го сам в мизерния си подслон и след няколко години двамата създават тандем в "почтена работа за бедни души". Хлапето чупи прозорци, а бедният му "баща" честно ги поправя.

Понякога включва "Хлапето" и в улични битки между деца, със залагания. Този живот продължава до момента, в който детето се разболява и трябва да постъпи в болница. Там се попълват документи с родителски права. Скитникът не може да докаже, че е негов баща.

Междувременно истинската майка, която някога го е изоставила, вече е оперна звезда, има много почитатели, печели много пари и благотворително се грижи за бездомни деца, а един ден дори помага и на своето собствено, но непознато момче...

Социалните служби искат да го настанят в приют и Хлапето е отведен. Съкрушен и уморен от битки и неволи, Бащата-скитник заспива на прага на бедния си дом и сънува един великолепен живот - "всички приятели и врагове вече са добри, хората са щастливи и богати, той и Хлапето са заедно... и никой не може да ги раздели". В този момент се събужда, за да бъде отведен с голяма кола пред една друга врата...

Щастливият финал е само за миг или завинаги

"Хлапето" е завършен снимачно през февруари 1921. По това време съпругата на Чаплин - Милдред Харис, подава молба за развод и нейните претенции могат да го лишат от филма. Чаплин напуска Калифорния, монтира тайно в хотел в Солт Лейк сити и в студио в Ню Йорк. След други финансови проблеми - с разпространители, Филмът излиза на екран и печели в историята - "любимият, най-искреният и най-гледаният филм на Чаплин". Неговата слава идва и продължава. Различна е съдбата на Хлапето.

Едва 7-годишен, Джаки Кугън е световна звезда, приветстван от принцове, президенти и от самия Папа. Заминава на европейско турне, но бързо става жертва на славата, блясъка и алчността. Неговата майка и вторият му баща прахосват почти всичко, което е спечелил, а малкото останало отива за съдебни битки. Проблемите на Хлапето, следени в печата от обществото, водят до приемането в САЩ на "Закона Кугън", който осигурява финансова защита на малолетни деца-актьори в продукции.

Джаки Кугън - най-красивото дете на света, остарява на 13 години. Следващите му късни и кратки роли в киното са на неприятни възрастни мъже - като Чичо Фестър в "Семейство Адамс".

Историите от филма и от живота не са много различни, ценни са опитът и поуката.

*Златна Романова

Charlie Chaplin Official

NB/ Музиката

Зрителите и /слушателите/ на оригиналния саундтрак на "Хлапето" - могат да открият чудни загадки с прилики между музикалната тема - 5. Working the Streets на Чаплин в : 14:06/ и песента, композирана от Симеон Пиронков, за българския филм "Васко да Гама от село Рупча....,60 години по-късно.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад