Хотел за милион долара

Един проси, друг краде, трети търгува с шанса на другите и всеки крие нещо...Тайна история

Държава: Германия, Великобритания, САЩ
Година: 2000
Времетраене: 122 минути
За продукцията

По идея на Боно и сценарий на Никълъс Клайн

Режисьор:Вим Вендерс

В ролите: Джеръми Дейвис, Мила Йовович, Тим Рот, Мел Гибсън и др.

Трагикомичен разказ в убежище за хора с проблеми, твърде бедни да си платят медицинска помощ или има нещо друго

Група несретници в запуснат хотел в Лос Анджелис са във фокуса на полицейско разследване за смъртта на един от тях, разпознат като син на медиен магнат. Следователят от ФБР подозира всички и ще преобърне живота им отвътре навън, за да разкрие истината - убийство или самоубийство...

Един проси, друг търгува, трети снима филм....

Продуциран от компанията "Айкън" на Мел Гибсън, по идея на Боно от Ю-Ту, Вим Вендерс режисира филм, който обединява маниите му по дълбоката музика, изгубените души и американската траш-култура. Заглавието е прозвище на евтин хотел в Ел Ей. Недалече от бизнес центъра на Лос Анджелис, на две пресечки от "Мейн стрийт", една 80-годишна сграда вдъхновява сценария на "Хотел за един милон долара". Дните на слава са някъде през 30-те години на ХХ век, сега тя е приют за всякакъв тип несретници с измъчени съдби.

Мястото е открито 10 години по-рано от вокалиста на Ю-ту, когато Боно го избира за клип на "Където улиците нямат имена". Фронтменът веднага нахвърля няколко сценарни идеи, Вендерс е съблазнен от мястото за бъдещ филм. Никълъс Клайн отново е поканен за съсценарист. Режисьорът настоява, че това е "любовна история, в която двама ексцентрици търсят своята идентичност, която са престанали да познават". Визията е в познатия стил от "Криле на желанието".

Сценарият е за "голото" нещастие, циничен към обществото, но с вяра в спасението на индивидуалностите. Не е нито комедия, нито тагедия, нито романс, звучи като сладко-горчива балада, в която единствената романтична сцена е между идиот и шизоферничка, неизпробвали секс. Мила Йовович и Джеръми Дейвис се подготвят за ролите след опознавателен престой в атмосферата на хотела.

Рамката на събитията е престъпление и разследване от непроницаем следовател, провокиран в собствените си страхове. Историята започва с подозрителната смърт на един от обитателите - провален артист, който се оказва син на еврейски медиен милиардер. Агентът на ФБР е нает да разследва случая и да залови убиеца, ако има такъв. На мястото на инцидента следователят среща образи, отдавна заличени от облика на града.

"Хотел за милион долара"

Един голям стар хотел в евтината част на града е пълен с аутсайдери, за които това е, може би, последното място на света.

"Местният идиот" Том Том разказва историята на една смърт. Неговият най-добър приятел Изи Голдкис е скочил от покрива. Той не е бил художникът, за когото се е представял, а син на богатия холивудски магнат - Стенли Голдкис.

Милиардерът се съмнява в обстоятелствата. Специален агент Скинър се рови в случая, най-вече за да разкрие, че сградата е пълна с чудаци и загубеняци. Тук е Вивиън, която се представя за годеница на рокзвезда. Джеронимо, който се опитва да добави някой долар от продажба на абстрактните картини на Изи. Елоиз - сексуално незадоволена интелектуалка с перверзни идеи и страст към книгите.

Дикси, който се "кълне в земята и небето", че е петият "бийтълс". За недосегаемия Скинър всички са подозрителни, но в хода на следствието самият той все повече се усеща като част от тях. Том Том е единственият, който вярва на всички, влюбен в Елоиз по клишето: "тя беше любовта на живота ми, въпреки че не се срещнахме". Той е единственият свидетел, твърде "глупав", за да си спомня нещо.

Скинър бърза да приключи случая преди уикенда, за да замине за Южна Франция. Проблемът е, че все повече изпитва съчувствие към тази "дефектна" група, спомняйки си болката от своя травма в детството. Накрая вече няма значение колко странни са всички те, щом лудостта им е идеалното прикритие да си откраднат малко "щастие", но и това не е безплатно...

Златна Романова


"Сребърна мечка" от Наградите на журито и номинация "Златна мечка" за филма на Вим Вендерс от Фестивала в Берлин /2000/

Номинации "Златна награда" за най-добър филм и режисура на Вим Вендерс от Германските филмови награди /2000/

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад