Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Русе

Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Русе
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Именно в този период храмът, известен днес на русенци като "Руската църква", е построен като гръцки параклис. След Балканските войни от 1912-1913 г. числеността на гръцкия етнос в града намалява и по тази причина параклисът минава към българската църква. Това става с акт от 1 юни 1914 г., подписан от членовете на старото гръцко настоятелство. Няколко години по-късно в България, в това число и в Русе, се установяват много бежанци от гражданската война, последвала болшевишката революция в Русия.

Митрополията предоставя храма за верските нужди на руските имигранти. Те донасят свои икони и книги, идват руски свещеници, сформират руско настоятелство, което функционира паралелно с българското. Така добива популярност в града като "Руската църква", както е известна и до днес, макар руският елемент сред богомолците вече да е почти изчезнал.

От няколко десетилетия в църквата служи отец Стефан, който е бил народен представител в първите демократични години. В двора на църквата е погребан Проватския еп. Антоний, който избра последното десетилетие от живота си да пребивава в Русе.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад