Необходими продукти:
За ориза:
Ориз Арборио - 150 г
Масло - 50 г
Чесън - 1 скилидка
Лук - 1/4 глава
Бяло вино - 50 мл.
Зеленчуков бульон - 500 мл
Гъби - 200 г
Яйце - 1 бр.
Моцарела - 100 г
Мащерка - 2-3 стръка
Босилек - 2-3 стръка
Магданоз - 4-5 стръка
Рукола - 30 г
Сол
Черен пипер
Олио
Зехтин
За панировката:
Яйца - 2 бр.
Брашно - 100 г
Панко галета - 300 г
Начин на приготвяне:
Сложете бучка масло в тигана. Нарежете лука и чесъна на ситно. Сложете ги в тигана, посолете и оставете да се задушат. Обелете и нарежете гъбите на филийки.
Прехвърлете ги при лука и чесъна и сотирайте. Добавете ориза, стръкчета мащерка и запържете за кратко. Добавете бялото вино.
Когато алкохола от виното изври, налейте част от зеленчуковия бульон. Когато оризът я абсорбира, добавете следваща част и така до пълно освояване на течността.
Пригответе компонентите за панировката. Разбийте яйцата в купичка, а брашното и панко галетата сложете в два отделни съда. Нарежете ситно босилек и го прибавете към ориза. Изстудете готовата смес над купа с лед, за да може да оформите топчетата по-лесно. Загрейте олио на силен огън.
Извадете стръкчетата мащерка. Взимайте равни количества от ориза с ръка, поставяйте парченце моцарела в центъра и оформете топчици. Оваляйте всяка в брашно. Потопете в разбитите яйца и завършете в панко галетата.
Изпържете аранчините в загрятата маслената баня, докато галетата придобие златист цвят.
Овкусете руколата със зехтин и сол.
Сервирайте като поставите свежата салата от рукола като канапе и подредите аранчините отгоре.
Необходими продукти:
Яйца - 3 бр.
Брашно - 115 г
Бакпулвер - 1 ч.л.
Прясно мляко - 140 мл
Бисквити “Орео” - 1 пакет
Пресни сезонни плодове –100 г (ягоди, банани)
За крема:
Сирене маскарпоне - 300 г
Пудра захар - 30 г
Лимон - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата в купа и добавете прясното мляко. Смесете брашното с бакпулвера и добавете поетапно към яйчената смес. Разбийте сместа за палачинките добре с телена бъркалка, за да не остават бучки.
Нарежете плодовете на тънки филийки, а бисквитите натрошете. Загрейте масло в тигана. Изсипете малко количество от сместа в тигана. Докато първата страна на палачинката се изпича, натрошете отгоре бисквитка “Орео”. Обърнете и изпечете и другата страна. Гарнирайте следващата палачинка по същия начин, но този път с филийките ягоди или банан. Комбинирайте съставките по свой вкус.
За крема смесете сиренето маскарпоне със сока от половин лимон и добавете пудрата захар. Разбъркайте.
Сервирайте палачинките като гарнирате с крема от маскарпоне, поръсите с бисквитени трохи и декорирате с парченца плодове.
Необходими продукти:
Пюре от печена тиква - 150 г.
Мед - 2 с.л.
Ванилов екстракт - 1 с.л.
Пълномаслено прясно мляко - 400 мл.
Кафе еспресо - 250 мл.
Канела - 1 ч.л.
Джинджифил на прах - 1 ч.л.
Кардамон - 1 ч.л.
Карамфил - 1 ч.л.
Индийско орехче - 1 ч.л.
Сладкарска сметана - 200 мл
Пудра захар - 50 г.
Пръчка канела - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Загрейте пюрето от тиква в съд на котлона. Овкусете го с индийското орехче, карамфила, кардамона и джинджифила на прах. Добавете меда.
Изчакайте пюрето да кипне и добавете прясното мляко. Когато сместа се сгъсти, дръпнете от котлона.
В отделна купа разбийте сладкарската сметана с пудра захар.
Сервирайте латето във висока чаша като поставите на дъното от тиквената смес, долеете с готовото кафе еспресо и гарнирате отгоре с битата сметана.
Поръсете с канела и сте готови!
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News