Печени ябълки с хрупкаво капаче, кроасани с аспержи и чедър и пикантен бекон
Предаване: Храна за душата, 22.11.2018
Необходими продукти:
Бутер тесто - 1 пакет
Аспержи - 10-12 бр.
Сирене Чедър - 150 г
Горчица - 2 с.л.
Мак - за поръсване
Яйца - 2 бр.
Начин на приготвяне:
Почистете аспержите, премахнете неядливата бяла част от стръковете и обелете. Отделете жълтъка на едно яйце. Настържете сиренето чедър. Разделете бутертестото на два равни правоъгълника и нарежете всеки на еднакви триъгълници. Намажете с горчица. Поръсете с чедър. Поставете аспержа в широката част на всеки триъгълник и навийте на руло към тясната. Намажете всеки кроасан с жълтък и поръсете с масово семе. Изпечете кроасаните в предварително загрята фурна.Необходими продукти:
Свински гърди - 500 г
Мед - 2 с.л.
Соев сос - 50 мл.
Пушен червен пипер - 1 с.л.
Чесън на прах - 1 ч.л.
Люто чили флейкове - 1 ч.л.
Чубрица - 1 ч.л.
Сладък червен пипер - 1 ч.л.
Черен пипер - 1/2 ч.л.
Сол
Начин на приготвяне:
В купа смесете чесъна на прах, лютото чили, сладкия червен пипер, пушения червен пипер, чубрицата и солта. Разбъркайте микса от сухи подправки.
Нарежете свинския бекон на парченца. Овкусете ги със сол и черен пипер. Добавете соевия сос, меда и 2 с.л. зехтин и разбъркайте, за да разнесете добре по парченцата свинско. Изпържете в силно нагорещен тиган докато бекона не придобие карамелен цвят. Прехвърлете горещите пръжки в купата с пикантния микс от подправки и оваляйте добре.
Необходими продукти:
Ябълки - 7-8 бр.
Масло - 80 г
Кафява захар - 200 г
Ром - 50 мл
Сушени плодове и ядки - 50 г (кайсии, сини сливи, орехи)
За хрупкавото капаче:
Пълнозърнесто брашно - 100 г
Овесени ядки - 100 г
Кафява захар - 70 г
Масло - 100 г
Кондензирано мляко - 300 г (1 консерва)
Начин на приготвяне:
Отрежете капачетата на 5 от ябълките и ги издълбайте. Подредете ги в съда за печене върху лист хартия. Останалите 2-3 ябълки обелете и нарежете на ситно за пълнежа. Сложете кафявата захар и маслото в загрят дълбок съд, добавете 1/2 ч.ч. вода и прибавете нарязаните ябълки. Задушете. Нарежете сушените плодове и ядките и добавете в съда. Добавете ром към сместа на котлона. Оставете за няколко минути острият аромат на алкохола да се изпари и ябълките да омекнат. Докато всичко на котлона се задушава, пригответе сместа за капачето. В купа смесете пълнозърнестото брашно, овесените ядки, кафявата захар и мекото масло. Размесете добре с ръце до получаването на едри маслени трохи, оформете капачета, с които ще покриете ябълките.
Напълнете издълбаните ябълки с топлата смес и поставете капачетата. Ако ви остане плънка, разпределете я между плодовете в тавата. Изпечете ябълките в предварително загрята фурна на 200 С за 20-25 минути или докато капачетата придобият златист цвят.
Залейте изпечените ябълки с кондензирано мляко и сервирайте.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News