Необходими продукти:
Целина – 1 глава
Дюля – 1 бр.
Нар - 1 бр.
Ябълка – 1 бр.
Червен лук – 1 глава
Чесън – 2 скилидки
Зеленчуков бульон – 500 мл
Готварска сметана - 200 мл
Кисело мляко - 60 г
Копър – ½ връзка
Кимион – 1 ч.л.
Канела – ½ ч.л.
*Захар – 1 ч.л.
Черен пипер
Сол
Зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно червения лук и чесъна и ги задушете в загрят тиган. Нарежете дюлите на кубчета. Обелете главата целина и нарежете и нея. Добавете зеленчуците в тигана при лука и чесъна. Овкусете с кимион и канела. Добавете сол и черен пипер. Налейте зеленчуковия бульон в съда и оставете сместа да поври. Извадете зрънцата на нара. Нарежете ябълката на ресни. Когато зеленчуците са сготвят, добавете нарязан на ситно стрък копър. Прибавете сметаната и пасирайте супата до гладкост. Сервирайте супата от дюли като гарнирате с парченцата ябълка и зрънцата нар.
Необходими продукти:
Пилешко филе - 400 г
Лимони - 2 бр.
Червен лук - 2 глави
Пушен червен пипер - 2 ч.л.
Кисело мляко - 1 кофичка
Джинджифил - корен
Чесън - 2 скилидки
Кимион - 1/2 ч.л.
Куркума - 1/2 ч.л.
Къри - 1/2 ч.л.
Кардамон - 1/2 ч.л.
Канела - 1/2 ч.л.
Зехтин
Черен пипер
Сол
За соса "Раита":
Кисело мляко - 200 г
Кимион - 1 ч.л.
Мента - 3-4 стръка
Сол
Начин на приготвяне:
Наситнете чесъна и го поставете в купа. Прибавете към него кимион, куркума, къри, джинджифил, канела и кардамон. Разбъркайте сухите съставки и добавете към тях и настъргания корен джинджифил. Към сухите съставки сложете киселото мляко. Добавете зехтин и пушен червен пипер в сместа. Нарежете пилешките гърди на едри кубчета и ги овкусете със сол и черен пипер. Поставете пилешкото в пикантната марината и разбъркайте, за да се овкуси добре. Нанижете месото на шишчета. Запечете на оребрен тиган. Междувременно пригответе соса "Раита" като смесите кисело мляко с кимион и наситнена прясна мента. Посолете и разбъркайте. Сервирайте готовите шишчета “Тандури”, гарнирани с млечния сос "Раита".
Необходими продукти:
Червен лук - 4-5 глави
Захар - 100 г
Балсамов оцет - 50 мл
Червено вино - 100 мл
Сол - 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтин в подходящ съд. Нарежете червения лук на тънки филийки. Сложете ги в съда с мазнината и добавете захарта. Оставете лука да се задуши. Когато лукът омекне напълно, добавете червеното вино и оставете алкохолът да се изпари и сместа да се редуцира. Прибавете балсамовия оцет и разбъркайте. Оставете сладкото да поври за още няколко минути и дръпнете съда от котлона. Поднесете сладкото от червен лук като гарнитура към ястие или затворете в бурканче.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News