Татарски кюфтета със сушени домати и бобена разядка с печен чесън
Предаване: Храна за душата, 06.02.2019
Необходими продукти:
Кайма смес - 600-700 г
Лук - 1 глава
Сушени домати - 80 г
Яйце - 1 бр.
Суха люта чушка - 1-2 бр.
Кашкавал (твърд) - 150 г
Черен пипер
Сол
Зехтин
За разядката от бял боб с печен чесън:
Бял боб (сварен) - 1 буркан
Чесън - 1 цяла глава + 2 скилидки
Зехтин - 3-4 с.л.
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете глава лук на ситно. Поставете каймата в дълбок съд. Чукнете яйцето и прибавете наситнения лук. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Нарежете ситно няколко сушени домата, мариновани в зехтин, и прибавете към каймата. Налейте и 2-3 супени лъжици от ароматния им зехтин в сместа. Добавете и настърган кашкавал. Запечете 2 сушени люти чушки на тиган за кратко, за да отпуснат аромата си. Наситнете ги и ги добавете в сместа за кюфтетата. Омесете всички съставки добре и оставете каймата да почине за няколко минути. Оформете плоски татарски кюфтета и ги подредете в тавичка. Полейте със зехтин на тънка струйка и изпечете на 200 С за 20-25 минути.
За разядката от бял боб с печен чесън отрежете върха на глава чесън, без да я белите. Поставете във алуминиево фолио, посолете и полейте със зехтин. Увийте на пакетче и изпечете до омекване във фурната на 180 С.
Сипете сварения бял боб в белндер. Добавете две скилидки пресен чесън и скилидките от запечения. Подправете с чаена лъжичка чубрица и джоджен. Пасирайте за кратко сместа. Овкусете с лют червен пипер, черен пипер и сол. Пасирайте повторно всички съставки до гладкост. Сипете разядката от бял боб в купичка и поръсете със свеж магданоз.
Необходими продукти:
За пандишпановия блат:
Яйца - 3 бр.
Захар - 3 с.л.
Брашно - 3 с.л.
Ванилова захар - 1 ч.л.
За гарниране:
Сладкарска сметана - 200 мл
Пудра захар - 50 г
Шипков мармарад - 300 г
Филирани бадеми - 200 г
Портокал - 1 бр.
Лимон -1 бр.
Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбийте яйцата заедно със захарта. Когато сместа стане светла и пухкава добавете брашното и разбийте отново сместа. Добавете чаена лъжичка ванилова захар за аромат. Сипете сместа за пандишпана в плоска тавичка и изпече да 9-10 минути на 180 С.
Извадете готовия блат и го завийте на руло с влажна кърпа. Разбийте сладкарската сметана с пудрата захар до пухкав крем. Развийте пандишпановия блат и намажете равномерно с шипков мармалад. Отгоре разнесете половината от сметановия крем. Поръсете обилно с филирани бадеми и навийте рулото повторно. Украсете сладкиша с останалия сметанов крем, поръсете с ядки и прясно настъргани цитрусови кори. Охладете добре и сервирайте.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News