Необходими продукти:
Картофи - 2-3 бр.
Яйца - 2-3 бр.
Домати - 2 бр.
Червен лук - 1/2 глава
Червена чушка - 1 бр.
Зелена чушка - 1 бр.
Зелена салата
Риба тон (консерва) - 1 бр.
Аншоа - 3-4 филенца
Маслини - 30 г
За дресинга:
Лимон - 1 бр.
Зехтин - 3-4 с.л.
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Сварете 2-3 яйца твърдо за 8-9 минути в подсолена вода. Сварете и 2-3 средно големи картофа. Поставете листа зелена салата или салата айсберг в плоска чиния като оформите канапе за останалите продукти. Нарежете по половин червена и зелена чушка на кръгчета. Нарежете половин червен лук на тънки слайсове. Доматите и картофите нарежете на кубчета. Обелете твърдо сварените яйца и ги разполовете. Започнете да подреждате салата като върху канапето поставете картофите, доматите и чушките. Нарежете на ситно няколко филенца маринована аншоа и добавете отгоре заедно с парченцата филе от риба тон. Разпределете слайсовете червен лук и разпръснете няколко цели маслини.
Пригответе дресинга като смесите в бурканче сока от лимон и зехтина. Подправете със сол и пипер. Затворете бурканчето и разклатете, докато сместа добие еднородна консистенцияНеобходими продукти:
Пилешки бутчета - 4-5 бр.
Масло - 100 г
Лук - 1 глава
Брашно - 2 с.л.
Къри - 1 с.л.
Лют червен пипер - 1/2 ч.л.
Пилешки бульон - 250 мл
Сметана - 100 мл
Бяло вино - 100 мл
Зехтин - 2 с.л.
Черен пипер
Сол
За ориза:
Дългозърнест ориз - 100 г
Пилешки бульон - 300 мл
Масло - 50 г
Джинджифил - 1/2 ч.л.
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтин и бучка масло в дълбок съд на котлона. Овкусете пилешките бутчета със сол и лют червен пипер. Запържете бутчетата в загрятата от всички страни до златисто. Подправете с черен пипер на вкус. Когато пилешкото се запържи го прехвърлете в чиния. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в мазнината от месото. Посолете и гответе до омекване за няколко минути. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. Сипете чаена чаша пилешки бульон и оставете соса да заври. След това добавете сметаната и кърито на прах. Налейте бялото вино, усилете котлона и оставете соса да заври отново и да покъкри за кратко. Върнете пилешките бутчета в съда, похлупете и продължете да готвите на умерен огън до готовност.
За гарнитурата към ястието, сипете ориз и пилешкия бульон в отделен съд на котлона. Подправете със сол и черен пипер и варете ориза до готовност. След като се сготви напълно, дръпнете от котлона, и добавете щедра бучка масло и чаена лъжичка джинджифил на прах. Разбъркайте ориза и оставете под капак за кратко.
Поставите в чинията, в която ще сервирате, канапе от джинджифиловия ориз, а върху него разпределете пилешките бутчета. Залейте ястието с ароматния сметанов сос с къри и сервирайте.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News