Христина Морфова

"Българският славей"Документален филм

Държава: България
Година: 1991
Времетраене: 36 минути
За продукцията

Сценарий: Емил Янев, Петър Бахнев

Режисьор: Петър Бахнев

Оператор: Стефан Костов


"Българският славей", Христина Морфова е родена на 24 април 1889 в Стара Загора


Документалният филм проследява превратните моменти в живота и музиката на българска оперна певица. Музиката започва с Консерваторията в Прага, дебютът й е на оперната сцена в Бърно, където години по-късно с "Продадена невеста" на Бедржих Сметана е отбелязана юбилейната 100-годишнина от рождението й. Разказът за изкуство се преплита с романтика през интимната кореспонденция със съпруга й Любен Лукаш - инженер.

В с.Баня е къщата на г-жа Багарова, където Морфова гостува преди смъртта си. Паметник по пътя Баня-София отбелязва мястото на трагедията, отнела живота й в катастрофа на 1 юни 1936. Тъжната новина е в цялата преса. След смъртта на оперната прима пианистката Людмила Прокопова създава дамския хор "Христина Mорфова". Връзката между двете жени, съквартирантки и неразделни приятелки още от чешкия период, създава доста поводи за различно тълкувание на отношенията ми. В родния град Стара Загора улица и музикално училище носят името "Христина Морфова".

PS* През 2009, в чест на 120-годишнина от рождението на Христина Морфова, е създаден нов филм, отново с режисьор Петър Бахнев, по идея на Анна Горова и сценарий на Румяна Лечева, автор на книга "Истинската история на Христина Морфова".

Продуценти на филма са Националното музикално училище в Стара Загора, което носи нейното име и Клуб "Перспективи. За тази юбилейна годишнина е издадена и книга с автор Александър Абаджиев - "Невероятното дуо: Христина Морфова, Людмила Прокопова".

Най-старата книга е на Владимир Русалиев от 1958 - "Българският славей Христина Морфова"Акценти