Кисинджър и Никсън

Кой на кого ще повярва в тази стара играИсторическа драма

Държава: САЩ
Година: 1995
Времетраене: 97 минути
Кисинджър и Никсън
За продукцията

По книгата на Уолтър Айзъксън "Кисинджър: биография"

Режисьор: Даниел Петри

В ролите: Рон Силвър, Бо Бриджес, Рон Уайт, Джордж Такеи, Кенет Уелш, Тони Росато и др.

Изобретателна режисура на Даниел Петри по хрониката от пиесата на Лайънъл Четуайнд за Виетнамските преговори през 1972 и 1973 до...изгодното или неизгодно Парижко споразумение

Водеща е интригата в Белия дом между Президента Ричард Никсън и неговия съветник по Национална сигурност - Хенри Кисинджър. Дипломатът Кисинджър води преговори на всички фронтове: отвън - с южновиетнамския президент в Сайгон и със северновиетнамския преговарящ и отвътре - с проводника на Никсън ген.Аликзандър Хейг. В играта за лична слава никой не вярва на никого. Всички се хранят с интириги и капани.

Подозрителният и амбициозен Кисинджър не харесва и не вярва на Никсън. Лицемерието ги спасява с традиционния портоколов сок на закуска. Никсън подценява всички - и Кисинджър, и игнорирания щатски секретар Уилям Роджърс. Минават шест месеца в разговори без резултат. Годината е изборна. Републиканците убедително водят. Кисинджър иска край на войната преди изборите. Никсън се вижда сигурен победител. Подигравателен към евреите и хипитата, той е сигурен във вота на американския електорат - убеден е, че неговите действия са това, което хората искат. Враговете са без значение.

Никсън се чувства във върхова форма, независимо от Аферата "Уотъргейт". Доктор Кисинджър е трудният компаньон за протоколните вечери между "високите" и "силните" - потаен, непостоянен и дистанциран. Когато Хейг му засвидетелства своето приятелство, единственият отговор на Кисинджър е "да затвори вратата, когато излиза". Кисинджър навлиза лесно във виетнамската игра.

Една грешка може да се окаже крачка напред в мъчителния път за връщане на евентуалния мир. Никсън преслушва и проверява всички източници на информация зад гърба на Кисинджър. Ходът на преговорите зависи от това - кой на кого ще повярва?

*Златна Романова

Акценти