Кметът

Иван Иванов е кметът на столицата, който за 10 години създава "Голяма София"

Държава: България
Година: 2009
Времетраене: 56 минути
Кметът
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Адела Пеева

Режисьори: Адела Пеева, Антоний Дончев

Оператор: Жоро Неделков

Музика: Борис Карадимчев

Участват: Бистра Иванова – Манова, дъщеря на Иван Иванов, Елинка Бояджиева - историк, Искра Баева - историк, Никола Иванов, бивш зам.министър на електрификацията, Елза Иванова-Марикьова - дъщеря на Иван Иванов, инж. Гуорги Кушедов, инж. Георги Куков, инж. Виктор Шилегов. В ролята на кмета – Валентин Танев.

Иван Иванов е кметът, който за 10 години променя облика и функционирането на столицата, не само външно и в тон с с девиза й - "Расте, но не старее"..., но много повече - с ресурси и дейности за бъдещето на една "Голяма София".

Филмът разказва за инж. Иван Иванов /14 юли 1891 – 20 юни 1965/, кмет на София от 1934 до 1944. На него столичани дължат водата от Рила и построяването на язовир "Искър" /бивш "Сталин"/, водноелектрическите централи "Пасарел" и "Кокаляне", езерото в Панчарево, Бръшлянската напоителна система в Северна България. Инициатор е на първия Градоустройствен план на столицата, част от който са сградите на Народната банка, Съдебната палата, Министерство на вътрешните работи и Телефонната палата, както и създаването на "Голяма София" с присъединяването на околните села...

Роден през 1891 година в Сливен, Иван Иванов поучава образованието си на строителен инженер в Мюнхен, което се оказва голямото "черно петно" в живота му. Германската диплома вместо за престижна е оценена като предателство от новите управници. След преврата т. нар. "Народен съд" го осъжда на смърт като "германски агент" и за "провеждане на профашистка политика". Все пак се намира някой, който да оцени качествата му на специалист и присъдата за разстрел е заменена с доживотен затвор, впоследствие му разрешават и да работи. Мащабните му проекти са неблагодарно забравени, години наред името му дори е забранено да се споменава.

Авторите на филма се опитват да отдадат заслужено признание на този изключителен човек, съживявайки спомена за него от архивите на Тайната полиция на Царство България и на Държавна сигурност на Народна република България.