Кога да влязат в сила промените в Закона за защита от шума, ако се приемат от НС

Кога да влязат в сила промените в Закона за защита от шума, ако се приемат от НС
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дискусия в студиото с участието на: Марияна Николова – началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов, Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, Юлия Попова – зам.-председател на Съюза на туристическия бизнес - Банско, Симеон Колев – журналист, Петър Стоичков – директор на фирма за организиране на събития и Соня Чавдарова – Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи


Марияна Николова: Не може да се каже, че има кой знае какви грандиозни промени, тъй като и досега действащият закон за защита от шума в околната среда предвиждаше рестрикции за т. нар. "нощна тишина", която беше в часовия пояс от 23 до 7. В настоящият проект има една редакция по отношение на откритите площи където озвучаването ще бъде допустимо в часовете между 14 и 16 часа и между 23 и 8 часа. Тогава не може. Такава е и политиката в страните членки в Европа, в повечето международни курорти, изследвана е статистиката. Това е законодателство, което се прилага и ние ще се опитваме да спазваме.

Юлия Попова: Ние сме другата страна на монетата и е хубаво да бъдат обсъждани и дискутирани всякакви промени, които ще касаят нас - носителите на промяната, която промяна ще трябва да я износим на плещите си и съответно да можем да отговорим адекватно за резултатите от нея. Това, което ни притеснява е липсата на много широк обществен диспут. В тази държава трябва повече да се говори преди да се вземат всякакви законови промени, особено когато става въпрос и касаят бизнес, да не говорим за туристическия бранш, който е един от най-големите в България.


Румен Драганов: Ние говорим за шум на открито, ние не говорим за шум на закрито. Досега глобите се плащаха от нас - туристическият бранш, хотелиерите. Ако има английско семейство, което не може да спи поради шум, подава оплакване и след това му се връща или цялата сума за почивката, или ако иска, по-голямо обещетение - по-голяма обещетение. Ние, ако сме ги уведомили предварително, че те няма да могат да спят, няма никакъв проблем. но в оплакването си те казват: Не само, че не можахме да спим, ние не можахме да се възстановим и за това искаме парите за цялата следваща година, която ние като не сме починали, не можем да изработим.

Соня Чавдарова: Преди няколко години бе осъзнат фактът, че Министерство на туризма трябва да бъде отделено, защото то има своята специфика, то трябва да се ръководи, да се менажира, управлява от хора със съответното образование, компетенция и експертиза. Това е структуроопределящият дял от икономиката на България - около 13% от БВП се генерират от отрасъл туризъм, 360 000 са заетите н този бизнес, въпреки недостига на работна ръка. Председателят на Комисията па икономика и туризъм г-н Петър Кънев беше доста интерес в изказването и каза: Има конфликтни точки, но се радваме, че има и диалог и ще трябва да намерим заедно решенията.

Симеон Колев: Ние спазваме правилата. Ние дълбоко вярваме в правилата и няма правило, което да съществува, и ние да не сме го спазили, защото това е смисълът на гражданското общество - да живеем според правила. Дори когато правилата са ригидни, щом са приети - ние ги спазваме, не ги коментираме. Хубаво е да се говори преди да се въведе нещо, за да може то да бъде по-гъвкаво и да може да защити максимално широкия интерес. Нашите награди винаги са били изключително стриктни. Аз имам проблем с нуждата от допълнителен закон.


Петър Стоичков: Ние законодателство имаме. Непрекъснато приемаме нови норми, непрекъснато се приемат принципи и от европейското законодателство и по този начин се стремим да вървим напред. Въпросът е обаче, че за да се спазва един закон не е гаранция, че той ще се спазва ако контролът бъде голям, ако наказанията бъдат много сурови. За да се спазва един закон, най-важното нещо е всички страни да бъдат заинтересовани да го спазват.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад