Изборите дават ли основание за промяна на коалицията?

Изборите дават ли основание за промяна на коалицията?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Участниците в "Референдум" взеха отношение към днешните полицейски протести, а след това коментираха може ли резултатите от изборите да станат аргумент за бъдещи партийни коалиции или разделяне на сегашни политически партньорства? Променят ли се отношенията между партиите и как това може да влияе на решаването на най-важните въпроси в страната?

vlcsnap-2015-11-03-21h10m32s153Десислава Атанасова, ГЕРБ, уточни, че проектобюджетът за 2016 г. не е разглеждан в Народното събрание, но уточни, че внесеният от Министерски съвет бюджет трябва да се подкрепи от участващите в управляващата коалиция. И припомни, че утре сутринта при министър-председателя има среща с финансовия министър и министъра на вътрешните работи за допълнителни аргументи в полза или против исканията на стачкуващите полицаи. "Мисля, че с протести от подобен вид - блокирането на цяла столица и неслучайно неодобрението към протестите е такова, нищо няма да се постигне. Ние ще намерим разумните аргументи и в Народното събрание ще вземем най-правилното решение", заяви Десислава Атанасова.

Борис Цветков, БСП, подчерта, че протестът днес помогна много бързо на някои партии, а и на някои медии да преодолеятvlcsnap-2015-11-03-21h10m41s252 опиянението от преминалия вот и да видят реалностите в България. "Много хора, а и цели обществени групи са потърпевши от лошото управление, от лошата политика", отбеляза той. И уточни, че не говори само за протеста на полицаите срещу загубата на социални придобивки, а и за замразени и други социални плащания, включително и на най-бедните хора не беше възстановена отстъпката от данъка. "Тепърва всяко едно съсловие ще реагира и тогава ще видим, че нещата в България не са розови", каза той. По повод полицейските протести подчерта, че трябва да се гарантира правото на всеки един гражданин да изразява своята позиция.

vlcsnap-2015-11-03-21h11m07s2Найден Зеленогорски, Реформаторски блок, заяви, че реформаторите ще подкрепят бюджета за 2016 г., като напомни, че е логично между първо и второ четене да бъдат напасвани параметрите. Припомни, че от доста време се очаква реформа в МВР, където, за съжаление, не са започнали важните мерки за промени в министерството. Зеленогорски подчерта, че е неприемливо съотношението на трима униформени полицаи да има един началник и част от администрацията трябва да бъде преструктурирана, за да има униформени повече в страната, особено в малките и средни населени места. И каза, че са балансирано решение, но и обществото да прояви солидарност и осъзнае, че носят голямата тежест.

Рушен Риза, ДПС, коментира, че реформи трябва да се правят, но не и да се налагат и според ДПС е липсвал диалог между vlcsnap-2015-11-03-21h10m56s147МВР и Финансовото министерство от една страна и синдикатите и организациите на правоохранителните органи от друга. В момент, в който България има проблем с бежанска вълна, не трябва да има несигурност, трябва да се търси сигурността в системата. "Според нас не му е времето да се оправят такива реформи с орязване на привилегии на полицейските служители", заяви Рушен Риза.

vlcsnap-2015-11-03-21h11m19s128Димитър Байрактаров, Патриотичен фронт, припомни, че когато се приемаше Кодекса за социално осигуряване, там бяха заложени някои от тези предложения, срещу които полицаите днес протестират.  "Реформата на първо място не трябва да засяга оперативния състав на МВР", заяви представителят на ПФ и подчерта,че от това министерство трябва да бъдат почистени т.н. "чантаджии", които ползват категория, но техният труд няма нищо общо с труда на обикновения полицай. Байрактаров поясни, че при разговор с министър Горанов са пледирали за увеличаване парите за МВР, в което има недостиг на 1200 служители, тъй като в програмата си залагат много на сектор "Сигурност".

Доц. Христо Михайлов, АБВ, заяви, че неговата партия има ясна позиция по този казус, а именно, че цялостният секторvlcsnap-2015-11-03-21h11m40s78 "Сигурност" трябва да бъде реформиран, но за една година управление не се забелязват сериозни индикации за реформи. АБВ смята, че реформата е необходима, в голяма степен тя е предопределена и тези решения на Финансовото министерство са част от реформата, макар че министър Горанов нервно е стартирал реформата, без да има цялостна визия в обществото в каква посока върви тази реформа. Тук трябва да влязат в ролята си вътрешният министър и министърът на отбраната. "Без съмнение дискусията между синдикатите и министър Горанов не се състоя", каза доц. Байрактаров. И подчерта, че днес това не беше стачка, а спонтанен протест на служителите на МВР, които имат своите основания.

След тези изразени становища за полицейските протести, участниците в "Референдум" обърнаха поглед към проведените местни избори и бяха ли честни те, след като на места се иска повторно преброяване на бюлетините. Вижте на какви въпроси се спряха те, както и цялата дискусия във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад