Кой е бил Иисус?

Реален или парадигма, но Той се появява като единственото спасение, предречено от пророк Исая

Държава: Великобритания
Година: 2009
Времетраене: 45 минути
Кой е бил Иисус?
За продукцията
Всички епизоди

3-сериен документален филм

Режисьор: Алекзандър Маренго

С последните научни, геоложки и исторически открития, поредицата "Кой е бил Иисус" пресъздава раждането, живота, смъртта и наследеното от Иисус. Чрез възстановки с компютърни изображения, по експертизи на теолози, историци и археолози, зрителите са свидетели на раждането и детството му в жестоко време на тирания, което формира протеста и надеждата в бъдещата му мисия. Иисус расте и проповядва, следван от хиляди, заради което е .... екзекутиран.

"Дискавъри" посвещава три епизода на неразкритото за Детството, Духовността и Разпятието на Иисус. Доказателства и тълкувания се събират в исторически "по-достоверна версия" на събитията, споменати в Библията.

Между редовете в Новия завет, молитвите в Християнската църква и находките в света, филмът отброява следващия опит за разгадаване образа на Иисус и неговия живот на земята, което не е възможно извън контекста на епохата и мястото през Първия век на Палестина. Назарет и Йерусалим са престижни центрове на еврейската култура и богатство, но разликата между тях невинаги е значима за Запада, с влиянието на Рим върху местните политически настроения по това време. Теми на дискусията са много фигури освен Иисус. Възможно е разминаване между традиционните представи и предложената интерпретация за Месията като потиснат мъж с алтернативно послание и философия за Пътя към Рая.

Реален или парадигма, но Той се появява като единственото спасение, предречено от пророк Исая преди 700 години.

_______________________________________________________

Пътят

Много и различни истории, несъвместими една с друга, продължават да занимават изследователи и вярващи, но обективно за историците Иссус остава неразгадан, с малко биографично съдържание. От една страна са тези, които приемат поднесеното с вяра като безспорна истина. От другата страна са скептиците, които се съмняват в един измислен образ, мит или мистификация. И за двете страни версиите са еднакво неправдоподобни. Тълкувателите постоянно търсят съпоставки между събития и чудеса, описани в Библията - от Ноевия ковчег до Плащеницата в Торино - с малък успех...

Периодично излизат нови "доказателства". Например, през 2003 г. дилър на антики обявява, че е открил варовикова погребална кутия с останките от брата на Иисус. Надписът е: "Джеймс, син на Йосиф, брат на Иисус". Находката е тема в международните новини и няколко документални филма, включително и "Последният гроб на Иисус", излъчен по "Дискавъри". Продължителният анализ от Израелските служби по антични ценности заключава, че кутията е автентична, но надписът е фалшификат. Година по-късно историк от Богословския факултет в Харвард обявява, че е открил писмен коптски фрагмент от папирус с доказателство, че Иисус е бил женен. По-късно анализаторите се съмняват, че е измама. Дан Браун печели милиони от собствените си конспиративни версии за живота на Иисус, позовавайки се на "авторитетни фигури".

Още и още "открития" с претенцията за "свръхфакти" се трупат и водят до нова книга, поредица или филм, но едва ли стигат до последната истина и вероятно това е друг предпоставен етап в "плановете за развитие на човечеството"...

Златна Романова