Колизеумът - Римската арена на смъртта

Арена от кръв и пясък... Тук гладиаторите се бият за своя живот до смърт, в прослава на Рим, докато империята загива...Документален филм

Държава: Франция, Великобритания, САЩ, Германия
Година: 2003
Времетраене: 50 минути
Колизеумът - Римската арена на смъртта
За продукцията

Сценарист и режисьор: Тилман Рем

С участието на Майкъл Пенингтън, Робърт Шанън, Лотфи Дзири, Рос Кемп, Дерек Лий,

Разпространяван от БиБиСи, в копродукция с френската "Франс-2 Синема", американския канал "Дискавъри" и германската RTL-2, филмът проследява историята на Колизеума - от изграждането му до първите битки - през съдбата на един роб, избран да излезе като гладиатор на "Арената на смъртта".


Колизеумът е най-големият класически амфитеатър, връх в Римската архитектура и инженерния гений или... нещо повече - мощно средство за контролиране на масите чрез зрелище за демонстриране на римската власт и господство в света.


Историята на изграждането на Колизеума е също толкова кървава и жестока, колкото и събитията, които се случват след това.

Рим е сърцето на най-могъщата империя в Древния свят, простираща се от Британия на запад до Сирия на изток, дом на милиони - богати и бедни, преминаващи или оставащи на мястото, където един император ще построи сцена за забавление с живота на умиращите.

Изграден с много средства и нови технологии, Колизеумът бележи революция в строителството.

Архитектурата му също е подчинена на идеята за власт и контрол.

Формата е затворен кръг, ограден едностранно с висока триетажна аркада за контролиране на светлината и пространството. Най-големият проблем бил отводняването на терена. Строят с изпечена червена тухла, известна днес като теракота . Използват нови подемни съоръжения за пренасяне на материали на голяма височина. Със същите асансьори после изкарват жертвите и зверовете в спектакъл, които минава границата на забавлението.

Криминални престъпници, пленници, неуспели търговци и други са избрани и "свободно пуснати" да се бият в кърваво зрелище пред погледа на

деградиралото римско общество. Обречени на жребия, гладиаторите са безименни, скрити зад специално изработени шлемове с една цел - да не се показва нищо от лицето, за да няма спомен от образ, защото "те не са герои, а врагове" в представлението за власт на една загиваща империя...

С военна организация и робски труд, конструкцията на Колизеума остава най-великото архитектурно постижение от Античността, съхранен две хилядолетия като доказателство за римската амбиция, мощ и "гениалност", чието наследство продължава да живее и днес.

И без доказателства от графитите, открити в Помпей, се вижда аналогията с днешните футболни стадиони...

*Златна Романова