Дискусия за пазара на труда, доходите и заплатите

Дискусия за пазара на труда, доходите и заплатите
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са нагласите на хората за ръста на доходите им за следващата година? Обвързани ли са те с квалификацията им и какво се търси и предлага от работодателите?

Ясни са вече основните параметри на бюджета за следващата година. Някои го определиха като първия социален бюджет на ГЕРБ. В днешното предаване обаче поставяме акцент върху доходите и заплатите. Кой ще получава повече пари през 2018-та? Кое е по-трудно - да търсиш работници или да търсиш добра работа? Къде в България са най-добрите условия?

Тази вечер "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи с въпроса: Очаквате ли увеличение на доходите на Вашето домакинство през следващата година? Още допитвания по темата, направени специално за това издание на "Референдум" ще видите във видеото. Как изглежда пазарът на труда през погледа на участващите в допитването коментирахме с нашите гости в студиото.

Георги Стоев, икономист, стратегически консултант на Тракийската икономическа зона - един от най-мащабните икономически проекти в района на Пловдив: Всички заети в частния сектор, особено в динамичните индустриални зони, могат да очакват ръст на заплатите между 6 и 10%. В общия случая работодателите са заложили ръст на заплатите в следващите 1 до 2 години около 8% средно годишно номинално. Всеки зает в IT сектора, в индустрията, в машиностроенето, независимо дали е в София, в Габрово, в Пловдив или в Бургас, ще почувства този ръст. По-различно стоят нещата с обществения сектор, посочи той.


Проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания на БАН. Занимава се дълги години с анализ на пазара на труда, нивото на доходите и социалната защита: Следващата година би трябвало да е година на продължаващо възходящо икономическо развитие. Признаци на обратни тенденции няма. Ние имахме криза 2008 година, излязохме от нея 2014-та що се отнася до динамиката на заетостта. В момента имаме ситуация на пазара на труда, в която търсенето на работна сила превишава предлагането, което на чисто теоретична основа предполага, че при по-високо търсене заплатите трябва да растат, каза тя и допълни, че в България в последните години няма инфлация.


Александър Георгиев, мениджър "Бизнес развитие" в компанията за подбор на персонал за частния бизнес "Изи консулт". Той има десетгодишен опит в тази сфера: В по-малките населени места ръстът на заплатите идва в момента, в който има нови инвестиции в региона, което реално води до промяна на самата пазарна икономика. В Димитровград например доста интензивно се развива индустрията, доста инвестиции има в региона и според мен това, на което ще станем свидетели през следващите месеци и години съответно ще е повишаване на доходите в такива населени места. Тенденцията е, навлизайки в такива все по-динамични пазари, повече инвеститори да търсят решение на техните бизнес сценарии на места, където има по-голям брой хора и по-малко заети, на които да предложат нови възможности.


Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, бивш социален министър в две правителства: Бюджетът може да увеличи доходите единствено на бюджетните служители. Ако търсим връзка между бюджета и реалния сектор, тя по-скоро ще дойде, ако бъде подобрена средата, в която ще работи бизнесът, ако бюджетът даде нов тласък на квалификацията на хората. Този, който има по-висока квалификация, ще получи и по-високи доходи. Има пряка връзка между ръста на доходите и ръста на квалификацията. Човек без висока квалификация не може да разчита на високи доходи.


Георги Вулджев, икономически анализатор, главен редактор на "Екип" - експертен клуб по икономика и политика: Връзката между производителността на труда и реалните доходи, които получават работниците, е може би най-силно установената връзка в икономическата наука. И няма как един работник да очаква неговото заплащане да се повиши, ако той не покачи своята производителност по някакъв начин. Другият вариант е, ако има по-голяма конкуренция от работодатели на пазара на труда - без да увеличава своята производителност, той си вдига заплатата. Това се случва сега на пазара на труда в България. Заетостта вече достигна предкризисни нива и данните на НСИ показват, че догодина вероятно ще достигнем едно ниво на пълна заетост, освен ако няма дерегулация на пазара на труда. Съответно в частния сектор можем да очакваме заплатите да растат с по-бързи темпове през идните тримесечия.


Ваня Григорова, магистър по маркетинг, икономически съветник в КТ "Подкрепа": Колкото и високо образование да има един шофьор, той има лимит на заплатата, която може да получи. Огромната част от свободните работни места, заявени в Агенциите по заетостта, са за хора, завършили 10. клас, хора, завършили 6. клас и хора без образование. Така че, когато пазарът търси неквалифицирани, няма защо да обвиняваме работещите или кандидат-работещите, че са неквалифицирани.


Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад