Кръстникът 2

"Дръж приятелите си наблизо, а враговете - още по-близо" е не само в класацията на цитатите, но и ключът на сагата. Драма.

Държава: САЩ
Година: 1974
Времетраене: 1974 минути
Кръстникът 2
За продукцията

Режисьор Франсис Форд Копола

В ролите: Ал Пачино, Робърт Дювал, Даян Кийтън, Робърт Де Ниро, Лий Страсбръг и др.(16)


Романът на Марио Пузо е за Вито Корлеоне. Историята на сина му Майкъл е изцяло филмов сценарий за "Кръстникът 2", където краят на първия филм е само сигнал за началото на убийствата.

Първите студийни реакции от "Кръстникът"/1972/ са толкова оптимистични, че продължението е планувано още преди завършването на първия филм.

Затормозен в работата си, Франсис Форд Копола настоява за смяна на режисьора в продължението. Запазвайки титлата продуцент, той предлага Мартин Скорсезе, но продуцентите отказват и Копола приема с "определени условия".

Робърт де Ниро влиза в образа на младия Вито Корлеоне и заминава на подготовка в Сицилия, където живее четири месеца, изучавайки местния диалект.

Марлон Брандо и Робърт де Ниро са единствените актьори, наградени с "Оскар" за главна и поддържаща роля, пресъздавайки един и същи герой - Вито Корлеоне в "Кръстникът" .

Ал Пачино отново протестира, този път за хонорара, сценарни преработки и бавни снимки.

Операторът Виторио Стораро отхвърля шанса да снима сагата, защото усеща, че "продълженията никога няма да достигнат оригинала".

Номиниран за първия филм, композиторът Нино Рота печели "Оскар" за същата музикална тема във втория.

Операторът Гордън Уилис признава, че понякога "отива твърде далече" в тъмното изображение, особено когато Макъл моли майка си за съвет.

Монтажът продължава до последния ден преди премиерата.

Предварителните продажби на билети достигат 26 милиона долара в 340 киносалона.

Продължението с "Кръстникът 2" е на 32-ро място сред "Най-великите филми на всички времена" /2007/ и на 3-то място сред "10-те най-добри гангстерски драми" /2008/ в класациите на Американския филмов институт.


6 награди "Оскар" за: най-добър филм на продуцентския екип, режисура на Франсис Ф. Копола, сценарий на Ф.Копола и Марио Пузо, сценография на Дийн Тавуларис, Анджело Греъм и Джордж Нелсън,; оригинална музика на Нино Рота и Кармине Копола /1975/;

6 номинации "Златен глобус" за: най-добра драма, сценарий, режисура на Франсис Ф.Копола, главна роля на Ал Пачино, дебют на Лий Страсбърг и оригинална музика на Нино Рота /1975/;

Награда от БАФТА за най-добър актьор на Ал Пачино и номинации за музика, монтаж и обещаващ млад актьор на Робърт де Ниро /1976/;

Награда за най-добър адаптиран сценарий на Франсис Ф. Копола и Марио Пузо от Американската гилдия на киносценаристите /1975/;

Награди за: най-добър филм, режисура на Франсис Ф. Копола и поддържащи роли на Робърт де Ниро и Лий Страсбърг от Филмовия кръг на критиците в Ню Йорк /1974/;

Награда за най-добър режисьор на Франсис Ф. Копола от Филмовия кръг на критиците в Канзас /1974/;

Награда за изключително постижение в режисурата на Франсис Ф. Копола и асистиращия екип от Американската гилдия на кинорежисьорите /1975/...

"Кръстникът е роден на 7 декември 1891г. с името Вито Андолини, в градчето Корлеоне на Сицилия. Пред 1901г. баща му бе убит заради обида към шефа на местната мафия. По-големият му брат Паоло се закле да отмъсти и "изчезна" по хълмовете, оставяйки Вито, единственият мъжки наследник, да подкрепя майка им на погребението. Тогава той беше 9-годишен..."

Две истории заедно. Миналото е на Вито Корлеоне - от раждането му в Сицилия до пристигането в Ню Йорк с важните събития за главата на мафията през 20-те и 30-те години на ХХ век. Настоящето е с новия кръстник - по стъпките на Майкъл Корлеоне през 1958-59г. за превземане на казината в Лас Вегас преди Кубинската революция; с нерешими брачни проблеми с Кей и постоянни търкания с брат му Фредо;, поредният несигурен съпруг на сестра му Кони и смъртта на майка им Кармела; отказ от "сделки" със съдебната власт, опит за убийство и странен завой към ненадеждни партньори до откриване на поръчителя, скрит вероятно вътре в семейството...

Златна Романова

"Направи ми тази услуга. Аз няма да я забравя. Попитай приятелите си в съседство за мен. Те ще ти разкажат, че знам как да връщам услуга."

"В доброто старо време ние бяхме като Римска империя. Фамилия Корлеоне беше като Римската империя".

"Когато заговор срещу Императора се провали, на заговорниците винаги се дава шанс, който позволява на семействата им да се погрижат за съдбата си. Прав ли съм?

Да, но само на богатите, Том. Дребните са затваряни и всичките им имоти отиват за Императора. Ако не се приберат вкъщи да се самоубият, нищо не се случва. А за семействата им, за тях се поема грижата."

"Добър изход. Добра сделка."

"Да...Прибират се вкъщи, потаят се в гореща вана, разкриват вените и се потапят в кръв. Понякога си организират малко парти преди това."

"Хайде, Франки, моят баща въртеше бизнес с Хайман Рот, той уважаваше Хайман Рот"

"Твоят баща правеше бизнес с Хайман Рот, уважаваше го, но никога не му ВЯРВАШЕ."