Кризата в Гърция

Кризата в Гърция
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Финансовите министри от Еврозоната след денонощие трябва да са готови с решение за спасяването на Гърция - дали и как да стане това, да приемат ли предложенията на южната ни съседка за споразумение с кредиторите. Ще има ли спасение от фалит в последната минута? Как ще се разреши гръцката криза? Ще повлияе ли на инвестициите в региона? И какви са рисковете от евентуалното ѝ излизане от Еврозоната?

Това е темата, която финансисти и икономисти коментираха в студиото на "Референдум", а "Алфа рисърч" тества обществените нагласи с въпроса "Според Вас кризата в Гърция застрашава ли икономическата стабилност в България?".

В дискусията участваха проф. Кръстьо Петков - председател на Съюза на икономистите в България, финансистът Любомир Дацов - бивш заместник-министър на финансите, проф. Георги Генов - декан на факултета "Международна икономика и политика" в УНСС, Георги Ангелов - старши икономист в Институт "Отворено общество", и финансовият анализатор Емил Попов - председател на Фондация "Банки, инвестиции и пари".

 vlcsnap-2015-06-23-21h13m20s8Не е сигурно, че Гърция отновоще избегне фалита. Трябва да изчакаме четвъртък, когато може да има нова дата, каза проф. Кръстьо Петков. Не са ясни и някои параметри на преговорите, както и ангажиментите, които премиерът Ципрас е поел към т. нар. Тройка и на срещите си с великите сили - през миналата година в САЩ и преди дни в Русия, продължи той. "Тук могат да се крият някои изненади, които да опровергаят тези, които бързат да кажат, че Гърция е избегнала фалита. Аз не бих се ангажирал с подобна прогноза", заяви проф. Петков.

Според Любомир Дацов vlcsnap-2015-06-23-21h14m25s138 гръцкото общество е неразбираемо, защото гърците продължават на подкрепят СИРИЗА, но теглят парите си от банките - с парите си гласуват недоверие на правителството, а в същото време политически заявяват, че това управление трябва да продължи по декларирания път. "Затова е много трудно в момента да се каже точно къде е театърът или като в много други страни самите гърци трябва да си платят за грешния избор", каза финансистът и добави, че данните сочат, че управлението на СИРИЗА определено е влошило икономическите показатели на страната.

vlcsnap-2015-06-23-21h14m42s60Гръцкият министър-председател ловко се възползва от факта, че ЕС е по-заинтересован Гърция да не фалира отколкото самото гръцко правителство. Това е част от пазарлъка, който водят, водят се позиционни преговории те няма да свършат и след една седмица, прогнозира проф. Георги Генов. Ципрас се опитва да постигне максимални резултати и вероятно в разговорите е споменал, че Гърция може да откаже да обслужва дълговете и че отговорността трябва да се поеме от кредиторите, отбеляза той и добави: "Ципрас се пазари, отстоявайки интересите на Гърция, но интересите на ЕС в момента диктуват да се постигне споразумение."

vlcsnap-2015-06-23-21h16m10s175За Георги Ангелов е парадоксално, че когато имаше голям риск да не се стигне до споразумение, еврото започна да поскъпва. "Реално на всички е омръзнало да се занимават с Гърция и финансовите пазари всъщност смятат, че Еврозоната ще стане по-силна, ако Гърция бъде извадена, за да имаме една по-хомогенна, по-реформаторски настроена Еврозона. В този смисъл за Европа не е проблем Гърция да фалира, проблемът най-вече е за самата Гърция", каза икономистът и прогнозира, че каквото и да направи Ципрас, той е обречен да загуби.

 vlcsnap-2015-06-23-21h16m20s228Според Емил Попов няма нищо страшно за България, ако Гърция фалира. Това, което се случва там, е нормално и естествено. Ако това стане, ще има бежанци, но от друг тип - такива, които искат да спасят капиталите си, каза той и подчерта, че нито сме толкова обвързани като банкова система, нито като икономика. "По-скоро предизвикателството е в посока какво можем да направим и как да се възползваме от ситуацията в Гърция, така че парите, които се теглят от седмица там, да влязат в българската икономика като инвестиции", добави Попов.

 vlcsnap-2015-06-23-22h17m29s22"Алфа рисърч" тества обществените нагласи с въпроса "Според Вас кризата в Гърция застрашава ли икономическата стабилност в България?". Преди дискусията в предаването с "да" отговарят 51.9 на сто, а след това вече са 56.1, с "не" отговарят преди дебата 42.2%, като впоследствие спада на 39%. Без мнение преди разговора са 5.9 на сто от запитаните, а след това - 4.9.

vlcsnap-2015-06-23-21h25m16s247

На въпрос трябва ли Гърция да бъде оставена да фалира, ако не може да изпълни задълженията си, 43.5 на сто от участвалите в допитването отговарят положително, 49.8% избират отговора "не", а 6.7 нямат мнение.

 vlcsnap-2015-06-23-22h22m49s17

За 79.7 на сто от запитаните Гърция трябва да се съобрази с изискванията на кредиторите и да изпълнява задълженията си. Според 18.6 процента страната трябва да отстоява докрай позициите си, дори и с риск от фалит, а 1.7 са без мнение.

vlcsnap-2015-06-23-21h20m54s168В предаването беше представено и експресно проучване, свързано с новината на деня - оставката на управителя на БНБ Иван Искров. На въпрос на "Алфа рисърч" дали очакват подобрение в работата на Централната банка с избора на нов управител 48.5% отговарят с "да", 42.6 на сто нямат такива очаквания, а 8.9 са без мнение.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад