Кръстът на Ореш

Възмездието на Разстреляния кръстДокументален филм

Държава: България
Година: 2010
Времетраене: 26 минути
За продукцията

Автор: Елиана Димитрова

Режисьор: Марта Илиева

Оператор: Венцизар Миленков

Филмът разказва истина или легенда - за вина, възмездие и срам в българското католическо село Ореш. Журналистката Елиана Димитрова тръгва по следите на една тъжна и странна история.


През 1933 година, в чест на 19 века от смъртта на Исус Христос, край Ореш, Свищовско е издигнат Кръст с Разпятие.

През 1948 година , в първите години на комунистическата власт, трима ловци - католици от с.Ореш стрелят срещу Разпятието - единият в главата, другият в сърцето, третият в краката на Божия син. Не след дълго идва възмездието. На този, който е стрелял в сърцето на Исус, починали три съпруги; този, който стрелял в главата, починал от тумор в главата; на третия му отрязали крака и после също починал. Местните селяни трудно разказват легендата и се молят:

"Нека никого не настига такова наказание, но нека и никой не върши такива лоши дела... По-добре е тук да те накаже Господ, отколкото на оня свят"

Паралелно с историята за стрелбата по кръста върви и друга тъжна хроника - за съдбата на католически свещеници и вярващи от селото.

В България има около 43 000 католици, разделени в спазването на два обреда - източен и латински.

Село Ореш е в католическа общност със Свищов и Белене, следвайки латинския обред. След 4 века /от 1606/ католическото наследство не е само в ритуала, но и в бита и имената на населението. Историята за стрелбата по Кръста в Ореш не е забравена, макар и неохотно споделяна, чувствата са смесени, доказателствата не са официални, но завинаги остава чувството за вина и страхът от Божия гняв...

*През 2005 година, със средства на местната ловна дружинка, Кръстът с разпятието е възстановен и орешенци се надяват да се избавят завинаги от демоните на вината.


Елиана Димитрова с награда от Синдиката на българските учители