Културното наследство на България

Тайната на траките от "Страната на музите"

Държава: България
Година: 2002
Времетраене: 26 минути
Гледайте по БНТ 4 на: 14.08.2022, 17:05
Културното наследство на България
За продукцията
Всички епизоди

Документална поредица

Автор: проф. Иван Маразов
Режисьор: Бойчо Божиновски
Оператор: Иван Варимезов

Документалната поредица "Културното наследство на България" събира шест разказа за самобитната тракийска култура, изиграла значителна роля при формирането и развитието на Античната и Средновековна култура.

След големите етнически преселения и премествания в края на ІІ и началото на І хилядолетие пр. н. е., многобройни племена заемат централните, източни и югоизточни области на Балканския полуостров. Те са носители на културата от Късната бронзова епоха в българските земи.

Земята на траките изненадва и до ден днешен не само с приказни съкровища, но и с мощна култура - космология, религия, изкуства...

Тайната на траките:

"Още преди да е била създадена държавата на фараоните в Египет, една тайнствена цивилизация е процъфтявала на територията на днешна България. Произходът й е индоевропейски. Земята им носи името на легендарната нимфа Траке - лечителка, гадателка. Тракия, която се е намирала в границите на днешна България, е имала водеща роля и огромно влияние над останалата част от Европа".

Траките са основатели на земеделието и на животновъдството, строители на първите уседнали селища (още преди 4500 години). Могилите, руините, техните обители и гробници още не са извадили цялата им история въпреки съкровищата, които се разкриват - впечатляващи, с недостигнато до днес майсторство от ценни метали и редки суровини. Най-старите златни монети са тракийски.

Тракийското познание обърква представите ни за древната история. Траките вярват в безсмъртието, почитат белия цвят и Слънцето, приемат Земята за съвършен жив организъм с ритъм и закони.

Тракия е страна на високо развити изкуства, строителство и занаяти, с друго измерение на вярата и мисълта. Днес иманяри водят война за печалби от разкопки, продажби и черна търговия, но толкова хилядолетия никой не пренася спомени за материята освен тези, свързани с мъдростта и духовността...

Орфей, Мидас и Спартак са имената, останали в колективната памет. И тримата са траки, но за разлика от тях, цивилизацията им е игнорирана в историята. И така продължава:

"Светът не помни строителя на сцената, а чува само гласа, който идва от там".

Златна Романова

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад