Време за приготвяне: 50 минути
Нужните продукти за кюфтенцата:
500 г сварен и отцеден боб
1 глава лук
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 връзка зелен лук
пресен магданоз
лимон
сол
черен пипер
брашно
1 яйце
олио за пърженето
За салцата:
400 г домати на кубчета от консерва
1 глава червен лук
1-2 скилидки чесън
сок от лайм
1 ч.л. мед
1 зелена люта чушка
кориандър
сол и черен пипер
За сервирането:
заквасена сметана
сок и кора от лайм
3 с.л. настъргано сирене чедър или кашкавал
кориандър за поръсване
Начин на приготвяне:
Сварете боба в тенджера под налягане заедно с глава лук, черен пипер и сол. Отцедете го и оставете да се охлади. Сложете го в голяма купа и намачкайте с преса за картофи или кухненски робот. Добавете нарязани на дребно червена и жълта чушка, зелен лук, магданоз, лимонов сок, лимонова кора, сол, черен пипер, чубрица, 3 с.л. брашно и яйце. Разбъркайте всичко докато се смеси добре и оставете сместа да поседи.
Офоремете кюфтенца, като загребвате от бобената смес по 1 супена лъжица. Оваляйте ги в брашно и ги изпържете в сгорещено олио в незалепващ тиган. Пържете за 3-4 минути от първата страна или до златисто кафяво. Не се опитвайте да го обърнете докато първата страна не стане много добре златисто-кафява. Обърнете и изпържете втората страна в продължение на около 3 минути или докато покафенеят.
Сложете всяко кюфтенце на хартия да се отцеди. Повторете, докато не използвате цялата смес от боб. Добавете допълнително олио, ако е необходимо.
За да направите салцата отцедете доматите от сока и ги смесете с наситнени червен лук, чесън, люта чушка и кориандър. Овкусете със сок от лайм, мед, сол, зехтин и черен пипер.
Сметаната разбъркайте с настъргана кора от лайм и малко сок от лайм.
Кюфтената сервирайте като сложите отгоре една малка част от салцата, лъжица заквасена сметана и настъргано сирене чедър. Поръсете с наситнен кориандър или магданоз.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News