Ламята

Победата над общия враг ще раздели смелите от страхливите, слугите от господарите...Трагикомедия

Държава: България
Година: 1974
Времетраене: 78 минути
Ламята
За продукцията

Сценарий: Николай Хайтов

Режисьор: Тодор Динов

Оператор: Борис Янакиев

Музика: Александър Бръзицов

В ролите: Никола Тодев, Георги Парцалев, Петър Слабаков, Васил Михайлов, Вълчо Камарашев, Домна Ганева, Евстати Стратев, Лъчезар Стоянов, Сотир Майноловски и др.

Притча за алчността, храбростта, властта, дързостта и спасението

Отсечено е свещеното дърво в имението "Три води" на болярина Калота . Това събужда Ламята, която живее в пещерата под дървото. Гадателят съветва Калота да изпрати селяните да убият Ламята, а войниците да останат да пазят крепостта. За да не делят лаври с други, овчарите, начело с чобан Каки, тръгват сами. След техния неуспех срещу Ламята се изправят дърварите с водач Брадван, а после и ловците, водени от Дерикожа. През цялото време боляринът и старейшините се крият в кулата. За да умилостивят Ламята, те решават да й дадат девойка. Избират красивото сираче Джонда.

Недоволството на селяните се надига, а Гадателят се мъчи да всее разкол сред тях и да ги настрои едни срещу други. Най-будните селски първенци оглавяват бунта срещу болярина. Синът на въглищаря - умен младеж, влюбен в Джонда, решава да я спаси. Упоява с лудо биле Гадателя и болярина и когато те се сбиват кой да вземе властта, той успява да открадне ключа от тъмницата, в която е заключено момичето. Стражите се разбунтуват и заедно със селяните прогонват своите господари. Ламята получава едно магаре, натоварено с прахан и когато го изяжда, умира. Селяните се отървават и от двамата си тирани.