Легенда за Паисий

Родоначалник на Българското възраждане

Държава: България
Година: 1963
Времетраене: 81 минути
Легенда за Паисий
За продукцията

Драма

Сценарий: Надежда Драгова, Първан Стефанов
Режисьор: Стефан Сърчаджиев
Оператор: Васил Холиолчев
Музика: Любомир Пипков
В ролите: Виктор Данченко, Иван Кондов, Цено Кандов, Ангелина Сарова, Петър Златев, Кирил Янев, Сава Хашъмов и др.

Филмът е посветен на на Паисий Хилендарски - родоначалник на Българското възразждане, и в чест на 200-годишнина от написването на "История славянобългарская".

Петко, млад и буден мъж напуска родното си село Банско, разделя се с Бена - жената, която обича и отива в Хилендарския манастир, където брат му е игумен. Там приема монашеското име Паисий. Започва да чете летописи и стари книги, в които открива данни за историята на България. Запознава се с Евгений Булгарис - грък от Самоковската епархия, който събира данни за историята на гръцкия народ. Със същата задача се е заел и сърбинът Йован Райчев. Пайсий не може да понесе гърчеенето на българите, сред които е и съпругът на Бена - Кирил Евлогиев, когото тя напуска. Манастирът става тесен за дейността, с която се е заел Паисий и той започва да обикаля страната.

Най-щастлив е, когато прочита в стар летопис думите на латинския кардинал Цезар Бартони: "Българите са страшни за целия свят - малък народ, но смел". Отново се връща в Хилендарския манастир по времето, когато пристигат пратеници на Вселенския патриарх, които ги благославят на гръцки.

Тогава Пасий произнася: "О, неразумни и юроде, поради что се срамите да се наречете българи", обръщайки се към монасите. Изгонен от манастира, той започва да пише "История славянобългарская", която се преписва на ръка и пробужда националното съзнание на българите.