Легендата

Славата на България продължава с името на Нешка РобеваДокументален филм

Легендата
За продукцията

Сценарий Владимир Щерянов

Режисьор Владимир Щерянов

Оператор Николай Николов

Продукция: Beta Lenta

Майсторът на Изкуството в Спорта. Нешка Робева е единствената българка, изкачила върховете на две планини в Два свята, новатор и доайен на Стил и Школа - в световната Художествена гимнастика и в родното Сценично изкуство

След "Шоуто продължава" /2010/ режисьорът Владимир Щерянов за втори път посвещава филм на легендарната българска треньорка, завоювала 361 медала за България, 7 абсолютни световни, 10 европейски и 2 вицеолимпийски титли за 25 години в спорта. Златният й принос в художествената гимнастика намира своето естествено продължение в изкуството - с музика и танц в спектаклите, които отново завладяват публиката по света: 15 години с над 400 спектакъла, представени в 20 държави на три континента: "Два свята", "Орисия", "Забравени", "Триптих", "Бежанци", "Мистерията "Еньовден", "Кармен от Факултето", "Споменът" "Разбъркай го да се оправи".

"Легендата" разказва за Нешка

През 80-те и 90-те години на ХХ век "Златните момичета" на Нешка Робева печелят стотици отличия на световни, европейски първенства и олимпиади... През 2000 г. легендарната българка е принудена да прекрати работа в спорта и създава своя театрална трупа. Започва нов етап в живота – тя поставя шоуспектакли, които моментално добиват популярност в цяла България. "Два свята" е игран 26 пъти при препълнена Зала 1 на НДК – абсолютен рекорд. Година по-късно той е първият български спектакъл, представен на Бродуей...И това е само началото на втория връх...Пред камерата със зрителите са готови да споделят Ирина Винер, Ирина Бокова, Анелия Раленкова, Илиана Раева, Лили Игнатова, Мария Петрова.

За 15 години режисьорът Щерянов събира огромен материал от миналото и съвременността, който трябва да компресира в един филм - динамичен и силен като самата Нешка.

След премиера на София филм фест /13 март 2016/, "Легендата" е на екраните в независимите кина в София, Пловдив и Варна /от 6 май 2015/ . На 10 май 2016г. филмът е представен в Берлин. Директорът Панчо Цанков отличава уникалността на събитието. В препълнената зала на Българския културен институт за първи път в историята му зрителите изразяват така емоционално респект - пет минути с аплодисменти на крака. Сред гостите са Нешка Робева и режисьорът Владимир Щерянов, които два часа след прожекцията отговарят на въпроси. Огромна опашка почитатели търпеливо чака за снимки и автографи.

*zr

За премиерата на "Легендата" в киносалоните в "Денят започва с култура"

За представянето на филма в Берлин

Наградата за най-добър документален филм на Международния кинофестивал в Уляновск /2016/

Акценти