Време за приготвяне: 40 мин
За тестото:
240 г масло
120 г кафява захар
320 г брашно
5 г сол
За карамелените орехи:
300 г накълцани орехи
120 г масло
180 г кафява захар
100 г мед
50 г животинска сметана
Начин на приготвяне на блата от маслено тесто:
Разбийте маслото и захарта с миксер до пухкава смес. Добавете брашното и солта и разбъркайте докато се образуват бучки.
Разпределете сместа в тавичка застлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто, около 30 мин.
Оставете го настрана.
Начин на приготвяне на орехово-карамелената заливка:
В касерола смесете маслото, захарта, меда и сметаната и оставете да заври.
Оставете да покъкри около минута и след това изсипете вътре и орехите.
Веднага като махнете сместа от котлона залейте с нея блата от маслено тесто.
Трябва да действате бързо, защото заради карамела тя се стяга бързо.
Сложете във фурната за още 15-20 мин.
Оставете да се охлади в тавичката и после разрежете на парчета.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News