Ликвидация

"Какво са парите, Саня? Боклук."

Държава: Русия
Година: 2007
Времетраене: 45 минути
За продукцията
Всички епизоди

14-сериен телевизионен филм

Режисьор: Сергей Урсуляк

В ролите: Владимир Машков, Михаил Пореченков, Владимир Меншов, Сергей Маковецки, Светлана Крючкова, Константин Лавроненко, Константин Желдин и др.

"Място на срещата: Одеса" е официалният слоган на "Ликвидация".

Историята за дръзката банда "Степни вълци", загадъчния немски "Академик" и проницателния следовател Гоцман привлича зрителите и в Русия, и в Украйна.

Лятото на 1946 година. Маршал Жуков е в немилост. Недоволен, Сталин го изпраща в Одеса, за да въведе ред. Поствоенният град е разграбван от бивши диверсанти, които изпразват складове с продоволствия и боеприпаси за бандеровците. Най-силна е бандата на "Степните вълци". Престъпността се ръководи от неуловимия немски шпионин "Академика", невидим дори за "своите". "Маршалът на победата" и началникът на "Отдела за борба с бандитизима" са първите действащи лица със спасителен план. Жуков и Гоцман замислят сложна и опасна операция, но престъпността е навсякъде...

Премиерата в Украйна е на 21 октомври 2007, в Русия - на 2 декември 2007.

За "Ликвидация" режисьорът Сергей Урсуляк разполага с историческа база. Давид Гоцман има реален прототип. Давид Михайлович Курлянд е бил заместник-началник на Одеското следствено управление - пенсиониран през 1963г., починал през 1993т. В сценария е използван неговият преработен дневник, който се съхранява в Музея за история на органите от вътрешните работи. Роднините на Курлянд се разминават в оценката си за образа му във филма.

Екипът търси автентични места за снимки - Двореца на моряците, Молдованка. Заснет е дори запазен трамвай от 1932г. За бившето Главно следствено управление в Одеса не получават разрешение и го заменят с друга подходяща сграда.

Най-трудна е работата с езика. Сценаристът обикаля града в търсене на колекционери на местната реч. Актьорите са обучавани от лингвист. Владимир Машков си води "речник" на местния жаргон. На Сергей Маковецки помага съпругата му, родена там.

Началото на снимките е белязано от тъжната раздяла с актьора Андрей Краско, заместен от Маковецки.

Въпреки интереса и очакването за нови сезони няма обявено продължение на сериала. Режисьорът Урсуляк се оттегля, защото: "За "Ликвидация 2" е нужна мощна идея, иначе ще останат поредните приключения на Гоцман". Режисьорът не приема продълженията в киното и смята сценарият за изчерпан.

Златна Романова

Награди "Златен орел" за: най- добър телевизионен сериал на продуцентите от Студия "Дядо Мраз", най-добри актьори на Ксения Рапапорт и Владимир Машков и най-добър художник от Националната академия по киноизкуство в Москва, Русия /2009/;

Награда "Ника" за творческо постижение в телевизионен филм на режисьора Сергей Урсуляк от Националните филмови награди на Русия в Москва /2008/;

Номинация за най-добър тв сериал на канал "Русия" от Наградите на MTV-Русия /2008/