Любопитно: Супербуря

Откъде идва силата на "Санди" и има ли начин за по-точни предвиждания. Какви са уроците?Документален филм

Държава: Великобритания
Година: 2012
Времетраене: 43 минути
Любопитно: Супербуря
За продукцията

Режисьор Джейми Алберти Келъм

Водещ Джош Чарлс


Ураганът "Санди" е една от най-опустошителните бури за Съединените щати с поражения за милиони хора от наводнения, пожари и разрушения, с множество изчезнали въпреки масовата евакуация. Откъде идва силата на "Санди" и има ли начин за по-точни предвиждания. Какви са уроците?

Филмът вкарва зрителите в окото на бурята с материали, заснети от оцелелите, които споделят преживяното от "първа ръка". Действието следва по часове движението на урагана - от зараждането му на Карибите, през интензитета в Куба до опустошението по Източното крайбрежие на САЩ.

Експертите възпроизвеждат феномена с компютърно-генерирани изображения върху сателитна карта и търсят знаците преди и след бурята. Защо Санди е толкова мощна? И дали ще се случи отново? Отговорът е несигурен, защото: "Санди не следваше правилата".

Възможно ли е да се подготвим за следващата супербуря или "Санди" е сигнал за нещо голямо, за глобална промяна, която е отвъд предполагаемия от човека контрол.

"Супербуря" е епизод от втори сезон на поредицата "Любопитно", продукция на "Дарлоу Смитсън Продакшън" за американския канал "Дискавъри", разпостраняван на територията на Европа, Средния Изток, Африка, Латинска Америка и Тихоокеанското крайбрежие на Азия.


Акценти