Маймуна през зимата

Двама необикновени мъже с една обикновена цел и с "Наздраве!" към миналото..

Държава: Франция
Година: 1962
Времетраене: 105 минути
Маймуна през зимата
За продукцията

По едноименния роман на Антоан Блонден

Режисьор: Анри Верньой

В ролите: Жан Габен, Жан-Пол Белмондо, Сюзан Флон, Габриел Дорзиа и др.

Носталгията и пиянството събират символи на френското кино от различни периоди - "старият" Габен и младият Белмондо си партнират в следващия филм на Анри Верньой, който е първата им официална среща. Режисьорът Верньой кани 28-годишния Белмондо, открит 3 години по-рано от Жан-Люк Годар в "До последен дъх".

ФАБУЛА

Хотелиер в малко курортно градче на Нормандия се заклева да не посяга към алкохола, но това е много преди пристигането на Фуке...Албер Кантен е алкохолик, посегнал към вечността в пълната чаша. Той пие, за да забрави безметежното ежедневие. Заклева се да спре и един ден пристига изкушението, което ще го накара да забрави всичките си обещания срещу възможността да изживее щастието в една луда и безгрижна нощ...

ФИЛМЪТ

Историята на един филм вместо друг...

Всъщност продуцентът Жак Бар иска да снима филм по романа на Роже Версел - "В простора на Рая". Когато Габен се качва на запазената за снимки лодка, разбира, че "от миризмата на риба и газ му прилошава" и отказва участие в този филм. В замяна Мишел Одиар предлага романа на Антоан Блонден - "Маймуна през зимата". Авторът е много "вътре" в историята, която описва. Самият Блонден е бонвиван, автор на кратки новели, журналист в спортното издание "Екип", дългогодишен хроникьор на Тур дьо Франс, почитател на високите скорости и пълните чаши из Сен Жермен дьо Пре. Белмондо и Блонден са стари познати от кафенетата по Левия бряг на Сена във времето, когато актьорът играе в театъра. Както героят си Габриел, писателят е участвал в автомобилна корида на парижка улица. Белмондо лично асистира и изпълнява сцените с каскади.

Адаптацията по романа е с диалози на Мишел Одиар.Филмът е признат за един от шедьоврите на киното в седемте изкуства.

РЕЖИСЬОРЪТ

2012-та е годината за чествания на Анри Верньой с DVD-пакет на три от филмите му. С "Маймуна през зимата" е открит Фестивалът на френското кино "Люмиер" и паметна ретроспектива на режисьора. Градчето Вилервил е декор за фиктивния "Тигревил" и жителите му отбелязват 50-годишния юбилей от снимките с прожекции, изложби, конференции и портрети на актьорите.

ЦЕНЗУРАТА

Алкохолът е оспорван...

С появата на филма през май 1962г., историята за двама пияници не е приета единодушно. Жан Рошро пише в "Ла Кроа": "Знам, че не трябваше да пиша това. Не е добре да подкрепяш произведение, критикувано от Министъра на здравеопазването, но не и ако "Маймуна през зимата" не носи пролетта в сърцето ми..." "Маймуна през зимата" е нападнат и от Цензурната комисия , която го възприема като "възхвала на алкохола". Министърът на здравеопазването критикува показността на марки аперитиви. Метро Голдуин Майер вече са отказали финансиране по същата причина с мотива: "обикновена история за алкохолици". Накрая всички отстъпват пред намеренията на Анри Верньой.

СЮЖЕТ

Бивш морски военнослужещ от Китай, Албер Кантен и съпругата му Сюзан са собственици на хотел "Стела" в градчето Тигревил на нормандския бряг в околностите на Довил. В дългите самотни нощи Албер Кантен е отдаден на носталгия по авантюристичното си минало в Китай и често потъва в алкохол. След една от бомбардировките през юни 1944 г. Албер обещава на съпругата си да спре да пие, ако хотелът им оцелее..

Обещава и престава. 15 години по-късно, извън туристическия сезон, пристига Габриел Фуке - 30-годишен парижки публицист с малка дъщеря, поверена в съседния пансион на мадам Виктория, която не говори френски... Белязан от фатална любов, Фуке пие със стил и мечтае за Испания, където живее жената на живота му - Клер. Безпокойството на Сюзан, че съчувствието на Албер към Габриел ще припомни младостта и страстта му към алкохола се оправдава...Двамата мъже ще избягат за два дни - единият в Испания, другият в Китай - със спомена, който постоянно плува в чашата на настоящето им...

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад