Мандарини

Войниците не са врагове, а жертви - във всяка война.Драма

Държава: Естония, Грузия
Година: 2013
Времетраене: 87 минути
За продукцията

Режисьор Заза Урушадзе

В ролите: Лембит Улфаск, Гергий Никашидзе, Елмо Нюганен, Михаил Месхи и др.


Филмът е посветен на Леван Абашидзе, известен съветски и грузински актьор, загинал във войната в Абхазия. Сюжетът описва т.нар. "Цитрусова война".

"Мандарини" е първа копродукция в киното между Естония и Грузия и Официално предложение на Естония в номинациите "Оскар" за чуждоезичен филм /2015/

Продуцент, сценарист и режисьор на филма е Заза Урушадзе - грузинец, който работи и живее в САЩ.

Световната премиера е на 16 октомври 2013г., а в Руската федерация - на 26 февруари 2016г.


1992 година, Абхазия. Древно естонско село, разположено на живописно място между гори и море, опустява - естонците се връщат в историческата си родина заради войната. Останали са само стопанинът на товарния цех Иво, неговия съсед, собственик на манадаринова плантация - Маргус и доктор Юхан, готов всеки момент да напусне. Маргус също ще пътува към Естония, но след като прибере реколтата от мандарини. Войната настъпва и стига до селото с тежки боеве между грузинци и абхазци. Оцелял и ранен, чеченският наемник Ахмед, воювал на абхазска страна, е приютен в дома на дядо Иво. През нощта, погребвайки загинали, Маргус разкрива още един жив - младият грузинец Ника, който също е подслонен при Иво. Под един покрив се озовават бойци от двете страни, но дали войната наистина е между тях.

Номинация "Оскар" за чуждоезичен филм /2015/;

Номинация "Златен глобус" за чуждоезичен филм /2015/

Акценти