Мануела Малеева в "Извън играта"

 Мануела Малеева в Извън играта
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В събота - 1 декември, от 18:00 часа гост в предаването „Извън играта“ по БНТ1ׅ ще бъде един от най-успешните български спортисти на всички времена – Мануела Малеева.

Тя е единствената българска тенисистка, печелила турнир от „Големия шлем“ и достигала до номер 3 в световната ранглиста при жените. 30 години след бронзовия медал от световното първенство в Сеул’88, който и до днес е недостигнат в българската тенис история, Мануела Малеева ще разговаря с водещата Люба Пашова за успехите и трудните моменти в големия спорт.

Присъствието на трите сестри Мануела, Катерина и Магдалена Малееви сред водещите тенисистки на планетата, е уникално за световния спорт. Най-голямата от тях – Мануела, става най-младата шампионка на България, когато е едва на 13 години – през 1980 г. Четири години по-късно вече е сред топ 10 в световната ранг листа, а през 1985 г. стига до най-доброто си класиране - №3 в света. По това време пред нея са само тенис легендите Мартина Навратилова и Крис Евърт. Заедно със сестра си Катерина, извеждат България два пъти до номер 3 в света – постижение, което при мъжете достигна Григор Димитров миналата година.

По време на активната си професионална кариера Мануела Малеева печели 475 от общо 662 мача. Носителка е на 4 титли от състезания по двойки и на 19 индивидуални, което ѝ отрежда 20-о място във вечната класация. Има 41 участия в турнири от Големия шлем. Играла е за представителните отбори на България (1983-87 г.) и Швейцария (1990-92 г.). През 1984 г. е обявена за спортист №4 на България, а близо 10 години по-късно и за спортист №1 на Швейцария. Изиграва последния си в турнир през 1994 г. и се оттегля от корта като пета в света.

В студиото на „Извън играта“ Мануела Малеева ще сподели преживяванията си след раздялата с активния спорт. Ще разкаже и за друга раздяла, но в личния ѝ живот – тази с бащата на трите ѝ деца – швейцареца Франсоа Франие. Мануела ще разкрие защо не желае децата ѝ да се занимават с тенис, въпреки че спортът е семейна черта – майка ѝ Юлия Берберян е 9-кратна шампионка на България, по-късно треньор на трите си дъщери, а баща ѝ Георги е баскетболист. Зрителите ще научат подробности и за начинанията, с които се занимава в момента Мануела Малеева - създател е на фондацията „Суисклиникъл“, която от 10 години помага на деца с ортопедични проблеми в България.


Гледайте „Извън играта“ всяка събота от 18:00 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад