Време за приготвяне: 10 минути
Нужните продукти:
200 г маслини, различни видове
пресен розмарин
пресен риган
пресен босилек
50 г сушени домати
2 с.л. каперси
3-4 скилидки чесън
3-4 домата, от плътните, за консерва
150-200 г краве, овче сирене или моцарела
За винегрет:
1 с.л. мед
2 с.л. оцет
300 мл зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Махнете костилките на маслините и ги начупете на по-едри парчета, не ги кълцайте. Когато махнем костилката, маслината се отваря и поема по-добре от маринатата. Сложете ги в буркан. Добавете клончета пресен розмарин, босилек, риган, нарязани скилидки чесън, сушени домати, каперси.
Разбъркайте зехтин или олио, заедно с оцет и мед. Изсипете тази от марината в буркана, така че да покрие маслините. Търкаляйте и обръщайте буркана на различни страни, за да може маринатата да влезе навсякъде.
Вземете домати, от плътните, за консерва, потопете ги във вряла вода, след това в ледена и ги обелете.
Нарежете ги. В дъното на чиния разчупете топката моцарела или друго сирене, отстрани сложете доматите с малко сол и полейте с тапенадата от маслини.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News