Мъжки времена

"Някога краденето на моми е било занаят..."

Държава: България
Година: 1977
Времетраене: 125 минути
Мъжки времена
За продукцията

Драма

По разказите “Мъжки времена” и “Сватба” от Николай Хайтов

Сценарий: Николай Хайтов
Режисьор: Едуард Захариев
Оператор: Радослав Спасов
Музика: Кирил Дончев
Художник: Ангел Ахрянов

В ролите: Григор Вачков, Мариана Димитрова, Велко Кънев, Павел Поппандов, Теофил Баделов, Георги Димитров, Никола Тодев и др.

"Някога краденето на моми е било занаят. Не какъв да е занаят, а въпрос на чест и достойнство. За него се хващали най-силните, най-опитните и най-честните..."

Такъв е Банко – горд планинец, комуто е възложено да открадне хубавата и трудолюбива мома Елица. Трябва да я отведе при мекушав и слабоват младоженец, който мисли, че може да притежава всичко срещу пари. Заедно с хората си Банко извършва кражбата. Но досегът с Елица, която се проявява като силна и свободолюбива личност, със собствено мнение и твръд характер, кара да трепне суровото мъжко сърце. И Елица много добре разбира какъв човек стои насреща й. Тя моли Банко да я вземе за себе си, да не я дава на онзи мухльо, за когото я е откраднал. Сърцето на Банко се свива. Той се отказва от възможността да бъде щастлив, но онова което е трябвало, вече се е случило. Самата природа си е казала тежката дума. След време съдбата отново среща Банко и Елица. Той отново се бие за нея и посреща куршума щастлив, че обича и е обичан.

Наградата за операторска работа на Радослав Спасов от Съюза на българските филмови дейци /1977/.

Голямата награда "Златен козирог" на актрисата Мариана Димитрова от Международния филмов фестивал в Техеран /1977/;

Наградата за мъжка роля на Григор Вачков и Наградата за женска роля на Мариана Димтирова от Фестивала на българския игрален филм - Варна /1978/.