Мегаделото КТБ

Мегаделото КТБ
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Утре в Спецсъда започва делото за източването на КТБ. В над 5000 страници са описани конкретни обвинения към 18 души. Делото ще се запише в историята като най-обемното по количество използвана хартия. За първи път се повдига обвинение в организирана престъпна група на банкери у нас. Какви са очакванията от този процес коментираме днес в "Референдум". Основният въпрос, с който тази вечер тестваме обществените нагласи, е: смятате ли, че виновните за фалита на КТБ ще понесат отговорност? Други данни от допитвания по темата, направени специално за предаването, също бяха коментирани в студиото.

проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, ръководител на катедра "Публичноправни науки" в УНСС, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките: "Надявам се утре да започне делото. Наказателният процес не само ще разгледа въпроса за наказателната отговорност към обвинените лица, но в това производство са предявени и ред искания за обезщетения за вредите, причинени от основния акционер в качеството му на председател на Надзорния съвет и от мениджъри на банките. В този смисъл ще се решава и съдбата на тези искове, които са предявили синдиците на КТБ."

проф. Христина Вучева, одитор, бивш вицепремиер и финансов министър в правителството на Ренета Инджова /1994-1995 г./.


Проф. Вучева изрази мнение, че ще бъде добре, ако процесът започне и завърши в разумен срок. "И за едната страна, и за другата е добре, ако това започне и се изясни."

проф. Гарабед Минасян, икономист в Института за икономически изследвания на БАН, два мандата член на УС на БНБ от 1997 до 2006 г.:


"Нашето общество никога не е било особено чувствително по каквито и да е въпроси и много бързо забравяме за миналото. Не трябва да забравяме. Трябва да помним особено текущите ни тегоби и всичко, което сме минали. Що се касае до този процес - като гледам как вървят делата, вероятно ще има някакви протакания, така че десетина години вероятно ще минат, без да се стигне до някакъв резултат."

По думите на финансиста Юлиан Войнов процесът ще отнеме много време, тъй като мина много време до неговото начало, така че трябва да изчакаме. "А какъв ще бъде крайният резултат? Аз лично не съм голям оптимист и не смятам, че ще бъдат наказани наистина виновните за фалита на КТБ. Със сигурност ще бъдат повдигнати обвинения и ще бъдат посочени виновници. Дали точно те и дали точно в това, в което ще бъдат обвинени е тяхната отговорност, това е въпрос на дебат."


Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, чийто екип е правил детайлни анализи по случая КТБ: "Със сигурност делото е уникално от гледна точка на неговата техническа сложност, но предполагам, че юридическата такава също е доста проблематична и това вещае една доста голяма продължителност на делото. Всъщност нашите очаквания бяха по-скоро за едно продължително разследване и по възможност по-бързи присъди, по-бързи резултати. Предполагам, че и хората очакват такива."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад