Менсфийлд парк

Любовен избор на партньор или... на господарРомантична драма

Държава: Великобритания
Година: 2007
Времетраене: 90 минути
За продукцията

Режисьор: Иън Б. Макдоналд

В ролите: Били Пайпър, Хейли Атуел, Блейк Ритсън, Джеймс Дарси, Рори Киниър и др.

След две адаптации на БиБиСи по романа на Джей Остин - филм от 1999 /с Франсис О'Конър в главната роля/ и телевизионен сериал от 1983 /с Джон Лий Милър, тогава в ролята на Чарлз Прайс, сега като Едмънд Бъртрам/, този телевизионен вариант е продуциран от Независимата британска телевизия /ITV/ и разпространяван от Американската обществена телевизия /PBS/

Героинята не е тъмнокоса /като Франсис О'Конър в първия филм/, а блондинката Били Пайпър и сюжетът се опитва да избегне посланието, втъкано в уж фриволната тема с иронична романтика от дневниците, писмата и ранните литературни години на самата Джейн Остин.

На 10 години Фани Прайс е изпратена от бедната си майка да живее със своите леля и чичо - Сър Томас и Лейди Бъртрам. Те имат четири деца - Том, Едмънд, Марая и Джулия, от които само Едмънд е благосклонен и приема Фани почти като равна.

Дъщерите са надменни, разглезени и суетни, а другият син Том е комарджия. В тази не много уютна и дружелюбна среда, вече 18-годишната Фани открива свой начин за забавление - с иронично наблюдение и описание на живота на околните.

Възможностите нарастват с пристигането на новите съседи на фамилия Бъртрам - Хенри Крофърд и сестра му Мери са приятна компания със свои особености. В общуването между тях се появяват чувства.

Едмънд Бъртрам е привлечен от Мери, но тя мечтае за богат съпруг. Крофърд пък харесва Фани, но тя е емоциално привързана към Едмънд

и само искрено и споделено чувство, в разрез с традиционните условности, предразсъдъци и привидности, може да я спаси от нещастен брак.

*Златна Романова