Миграцията на паламуда

"Паламудът не е риба. Народът го е рекъл: "Риба ли е или паламуд"Народна комедия

Държава: България
Година: 2011
Времетраене: 85 минути
За продукцията

Сценарий Людмил Тодоров

Режисьор Людмил Тодоров

Оператор Рали Ралчев

В ролите: Велко Кънев, Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Оля Ал-Ахмед, Ицхак Финци, Владимир Зомбори, Никола Стоянов, Гергана Стоянова, Кенуъд Хил и др.

Разпространение Стоун Фейс

С подкрепата на ИА "Национален филмов център"

Един български филм само на малък екран /без разпространение в киносалоните/

След "Шивачки"(2007), "Емигранти"(2002), "Двама мъже извън града"(1998), "Приятелите на Емилия"(1996), "Любовното лято на един льохман"(1990), "Бягащи кучета"(1989) режисьорът-писател Людмил Тодоров отново потъва сред човешката несрета и вярата в абсурда с естествена наивност и доброта

Филмът се посвещава на актьора Велко Кънев /в последна роля на екран/


"Едно село някъде по Янтра, дето българи крадат от цигани.

Симо е иконописец, на който много не му върви, а Райчо е комунист, на който също много не му върви. Децата им са авери и се занимават с глупости. Райчо е направил кръст за Ахтополската черква и го е спазарил за паламуд. Взимат кръста, две икони и тръгват към морето".

ИЛИ

Двама бащи и техните двама синoве живеят на село. Начините, по които си изкарват хляба, са доста необичайни. Разделени по двойки, те са четирима днешни льохмани, чието спасение е мост през пропастта, защото за "авантюриста възраст няма".

Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев са виновни за миграцията на паламуда от Черно море в Янтра, а Велко Кънев като на раздяла казва: „Ако нямаш две иляди за погребение, по-добре живей”.

Въпреки родната действителност филмът носи "по вода" надеждата, че нещата "все някак ще се подредят". А и да не се – все тая. Защото, както е по светото писание, "и това ще мине".

"В този филм няма убийства, корупция, измами. Режисьор и сценарист, Людмил Тодоров загърбва клишето за голямата любов, за да направи щедра и силна комедия, с прототипи малките-големи хора от малкия град, с интересни усмивки и надежди"

Филмът не се разпространява в киносалоните поради "скъпите" условия на монополистите от веригите, но е достъпен във видеоплатформа и видим на телевизионен екран.

Информация

Премиера на филма "Миграцията на паламуда"

Лунатик

Другото кино