Мохамед Али: Кралят на света

Танцът на Легендата в боксаБиографична драма

Държава: САЩ
Година: 2000
Времетраене: 120 минути
Мохамед Али: Кралят на света
За продукцията

По книгата на Дейвид Ремник

Сценарист и режисьор: Джон Сейкрет Янг

В ролите: Терънс Хауърд, Стив Харис, Чи Макбрайт, Вито Руджинис, Джон Вентимиля и др.

Спечелил "Златен медал" по бокс в "лека категория" на Летните олимпийски игри в Рим през 1960, роденият в Кентъки Касиус Клей отправя предизвикателство за среща с шампиона в тежка категория Сони Листън. Публиката е заинтигувана от неговата игра и самонадеяност. Въпреки по-малкота килограми 22-годишният Клей шокира спортния свят с техничен нокаут срещу Листън в мача през Февруари 1964. Клей става шампион в "тежка категория" и "Крал на света"

Филмът е по биографична книга на Дейвид Ремник и разказва за ранните години на легендарния боксьор Касуис Клей до последвалата трансформация с името Мохамед Али.


Въведение: "От спортните зали на Луисвил до епичните му двубои със Сони Листън и Флойд Патерсън, това не е само биография на едно от най-големите имена в световния спорт, но и на американското общество, на бунта на човешкия дух през 60-те години на ХХ век и на самия бокс. По онова време Мохамед Али е известен все още като Касиус Клей. Бързината и елегантността му на ринга са впечатляващи. Гражданската доблест и невероятното чувство за хумор го превръщат в легенда. Велик атлет, динамично променяща се личност, той е символ на времето" .

..И няма неутрални - или го харесват или не.