Момиче за милиони

На живо от "Лас Вегас арена"!Спортна драма

Момиче за милиони
За продукцията

Режисьор: Клинт Истууд

В ролите: Хилари Суонк, Клинт Истууд, Морган Фрийман, Джей Баручел, Майк Колтър, Рики Линдъм, Бенито Мартинез, Джо Д Анджерио и др.

Мечтата гори...След "Роки" боксът е между жени. Млада състезателка тренира с ветеран в професионалния бокс за победа на всяка цена

74-годишен, Клинт Истууд е режисьор и актьор в "Момиче за милион долара". Печели награди и "Оскар" с рекорд - за най-възрастен победител в категория "режисьор", от историята на Академията до 2004 година.

Женската роля е предложена на Ашли Джъд и Сандра Бълок, преди да бъде изгирана от Хилари Суонк, която тренира и качва около 15 кг мускули. F.X. Toole

Историята във филма е по книга на Ф. Х. Тул - псевдоним на Джери Бойд. Джералд Хайдън Бойд е от Лонг бийч, Калифорния - син на ирландски емигранти, работил като ваксаджия, амбулантен търговец, шофьор на циментовоз, чистач. Вдъхновен от роман на Ърнест Хемингуей - "Смърт по следобедно време", заминава за Мексико, където участва в корида. След кратка кариера на матадор се връща в Лос Анджелис и продължава с бокс за поддържане на формата. Впоследствие става боксьов треньор и асистент за травми на ринга - "кътмен". След години, без специален опит, започва да пише. Материалите му са отхвърляни 40 години, докато не публикуват новелата му "Маймунски вид" - за 50 долара, в литературно списание на Сан Франциско.

69-годишен, за да разграничи боксовите от литературните си изяви, Бойд приема псевдонима Ф. Х. Тул , комбинация от инициали на Франсис Ксавие /F.X/ - испански философ, светец и учител от ХVІ век и тези на ирландския актьор Питър O'Тул.

След първата публикация, нюйоркски агент му предлага да го представлява. Издаден е сборник от Ф.Х Тул с истории в професионалния бокс: "Въжето се къса: истории от ъгъла". Книгата е посрещната добре от критиката, предложени са права за филмиране. За нещастие, Бойд умира месец, след като разбира, че Клинт Истууд ще снима по неговата книга филма си "Момиче за милион долара".

Филмът

Амбицирана за решаващ удар в бокса, младата надежда Маги Фцджералд иска да бъде тренирана от най-добрия. Франки Дън е ветеран с жива слава, но не се интересува от жени.

Маги показва упоритост, енергия и хъс. Франки приема да започнат и бързо схваща, че е открил боксьора, за когото винаги е мечтал.

Нещо повече, Маги е истински приятел в неговия полупразен свят - той живее сам, почти не общува с дъщеря си и има малко близки познати.

Важният мач на Фицджералд предстои - срещу световната шампионка в нейната категория. Залата на "Лас Вегас арена" е пълна. Мачът се следи от екраните и се предава на живо по радиото. Играта е опасна и груба, с тежки удари и травми. Фицджералд оцелява и не се отказва.

Вярва, че има сили да продължи въпреки счупен гръбнак и опасност за крайниците. И това още не е краят...

*zr