Мост към Кристо

„Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод при италианското езеро Изео

Държава: България
Година: 2016
Времетраене: 35 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Евгения Атанасова-Тенева

Режисьор: Любомир Печев

Оператор: Недялко Данов

Мост към Кристо“ разказва за проекта „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод при италианското езеро Изео, чрез който зрителите ще се приближат до личността на твореца, роден в България като Христо Явашев, и неговите мисли за изкуството.

Филмът разкрива подробностите от

европейското културно събитие на Лято’2016 – кой е измислил конструкцията; кои са главните действащи лица в това огромно начинание; как физически е изграден проектът; каква е извънредната логистика и какво печелят регионът и неговите жители; какво преживяват посетителите на кейовете.

Разказът на Евгения Атанасова-Тенева е от първо лице, тъй като журналистката беше един от стотиците международни работници на „Плаващите кейове“. Повече от 10 години тя следи работата на Кристо и Жан-Клод, документирайки също така и проектите „Портите“ в Сентръл Парк и „Големият въздушен пакет“ в Оберхаузен. Евгения се среща неколкократно с твореца и разговоря с него за биографичната книга, която подготвя.

Екипът разкрива малко известен и любопитен факт за връзката на световноизвестния проект с България, която не се дължи само на българския произход на Кристо. Първите прототипи на кубовете, изграждащи „Плаващите кейове“ се тестват на Созополското пристанище през зимата на 2015 г. Част от ръководните функции по изграждането му са поверени на българи, подпомогнати от френска и италианска страна.

Строежът на инсталацията, която се състои от 30 кея, 100 метра дължина за всеки от тях, общо 220 000 куба, свързани с 220 000 нита, е направен с помощта на български студенти от Националната спортната академия в България. Те летят от София до Бергамо, като екипите се сменят на 14 дни. „Те имат реален принос, имат кредит в създаването на произведението на изкуството „Плаващите кейове“, споделя Кристо пред камерата на БНТ.

Режисьор на „Мост към Кристо“ е Любомир Печев. Кадрите на Недялко Данов показват детайли по проекта, както и изглед към него от птичи поглед. Използвани са много любителски кадри и авторски снимки, които показват процеса на работа. Във филма могат да бъдат видени завладяващи фотографии от Волфганг Волц, както и снимки от личния архив на семейство Явашеви.