Мюнхен

Отмъщението не е край, а продължение на войнатаДрама

Държава: Франция, Канада, САЩ
Година: 2005
Времетраене: 164 минути
За продукцията

Режисьор Стивън Спилбърг

В ролите: Ерик Бана, Даниъл Крейг, Аейлет Зурер, Майкъл Лонсдейл, Иван Атал, Джефри Ръш, Матийо Касовиц, Мориц Блайбтрьой, Валерия Бруни Тедески, Мари-Жозе Крозе


Последствията от Черния септември

В Олимпийското селище в Мюнхен терористи убиват двама състезатели от Израелския отбор и взимат други 9 за заложници. Скалъпеният спасителен план се обръща в кървава баня и всички загиват. Израел изпраща таен екип за ликвидация на заподозрени палестинци за убийството на 11 свои спортисти. Датата е 5 септември 1972.

Най-сериозният филм на Стивън Спилбърг, без приказна фантазия и научна фантастика, представя действията след трагедията и последствията за двете страни по книгата "Отмъщение" на Джордж Йонас, за чийто източник е посочен бившият агент на Мосад - Ювал Авив. Израелското разузнаване отхвърля свидетелствата му като фалшиви, за което той не се съмнява, че "те при всички случаи ще отричат".

"Мюнхен" не е заснет в Германия, а предимно в Будапеща.

...И евреите са разделени...

Светът наблюдава как 11 израелски спортисти са убити на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972. След трагедията от "Черния септември" министър-председателката на Израел Голда Меир одобрява секретна операция по ликвидирането на всички замесени. Екип от килъри се събира в Швейцария, ръководен от млад агент на Мосад, чийто баща е герой от войната, а съпругата му в момента е бременна. Започва убийствен тур из Европа през 70-те с всички средства на международния шпионаж. Работят тайно, без грешка, оглеждайки се за чуждо разузнаване и с платени информатори. С увеличаване броя на убийствата, се умножават и въпросите, съмненията и безсънните нощи. Елиминираните са заменени от нови попълнения, всяко убийство се разплаща, сънищата са кошмари и агентът вече не е сигурен дали мишените му са били наистина виновни. Лоялността се размива и очертава въпроса: Какво всъщност означава да си евреин?

Златна Романова


"Имаме 11 имена на палестинци. Всеки има пръст в плана за Мюнхен. Ще ги убиваме един по един. Всичките са в Европа. Ще останете там колкото е необходимо. Само в Европа, без арабските страни. Там е за нас, без вас. И без Източния блок. Не дразнете руснаците. Никой няма нужда от това. Няма да имате връзка с нас".

"Ще внесем пари от фонд, който не съществува, в каса, за която не знаем, в банка, в която никога не сме стъпвали. Не можем да ви помогнем, защото изобщо не сме чували за вас досега. Ще направите това, което правят терористите. И не мислете, че те се връщат да докладват в базата у дома. Не се връщат. Искаме ги мъртви"

"Първата ти задача от Мосад. Твоят нов договор, в който се казва, че не работиш за нас, не предлага бонуси, пенсии, официална и медицинска помощ. Това е договор, че няма договор".

"Може ли да имам копие?"

"Не!"

"Сега официално ти си нелегален, безработен и неосигурен".

"Всеки, който ликвидирахме, бе заместен от по-лош"

"Ти ги уби заради страната, която сега искаш да напуснеш. Страната, която са изградили твоите баща и майка, където си роден. Ти ги уби заради Мюнхен, заради бъдещето, заради мира".

"Забравете мира засега. Трябва да им покажем, че сме силни".

"Претендираме за праведност. Красиво нещо, но го губим. Ако загубя това, губя всичко. То е душата ми"

"Няма мир след всичко това, без значение в какво вярваш. Това е истината".

"Всяка цивилизация намира за необходимо да прави компромиси със собствените си ценности"

"Европа никога не е била така интересна откакто Наполен нападна Русия".

Номинации "Оскар" за най-добър филм, режисура на Стивън Спилбърг, сценарий на Тони Кушнър и Ерик Рот, Монтаж на Майкъл Кан, оригинална музика на Джон Уилямс /2006/

Номинация "Златен глобус" за режисура на Стивън Спилбърг и сценарий на Тони Кушнър и Ерик Рот /2006/;

Номинация за най-добър актьор на Ерик Бана от Австралийския филмов институт /2006/;

Награди и номинации за най-добър филм, сценарий, поддържащи роли на Матийо Алмарик и Джефри Ръш, операторско майсторство на Януш Камински от критиката в Бостън, Централно Охайо, Канзас, Ню Йорк, Сент Луис, Вашингтон /2005-6/;

Награда "ГРАММИ" за най-добра инструментална композиция ("Молитва за мир") на Джон Уилямс /2007/...

Номинация за оригинална музика на Джон Уилямс от Световните награди за саундтрак в Гент, Белгия /2006/...